‘Drenthe voert natuurakkoord met tegenzin uit’

Bleker is vandaag met het Interprovinciaal Overleg tot een akkoord gekomen. Foto AFP / Natalia Kolesnikova

De provincie Drenthe is niet enthousiast over het akkoord dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) en de provincies hebben gesloten voor de uitvoering van het nieuwe natuurbeleid.

De provincie voert het akkoord echter wel uit. Met tegenzin, meldt de NOS vrijdagavond. Drenthe wil niet dat er nog meer vertraging ontstaat.

Eerder op de dag werd bekend dat Bleker met het Interprovinciaal Overleg tot een akkoord is gekomen over de uitvoering van het nieuwe beleid. De eerste globale indruk is dat het er op belangrijke onderdelen eerder slechter dan beter uit gaat zien voor Drenthe, meldde de provincie vrijdag. Drenthe lag eerder ook al dwars.

De regering wil verantwoordelijkheden naar provinciaal niveau overhevelen, waaronder het onderhoud en het beheer van natuurgebieden. Enkele provincies vreesden dat ze te weinig geld voor de nieuwe taken zouden krijgen. In het regeerakkoord is afgesproken dat zevenhonderd miljoen wordt bezuinigd op natuur.

De Drentse gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) stelt vrijdag dat het nieuwe akkoord er onder meer toe leidt dat het de komende jaren nauwelijks tot natuurontwikkeling zal komen, omdat er minder grond beschikbaar is. Ook is onder meer op het budget voor het beheer veel beknibbeld.

    • Annemarie Coevert