Don't try this at home: je auto gitaar laten spelen

Probeer dit thuis niet na te doen! De nieuwste videoclip van de Amerikaanse popgroep OK Go gaat vergezeld van de waarschuwing dat de stunts in het filmpje door professionals werden uitgevoerd en dat zoiets niet zonder schade kan worden geïmiteerd. In ‘Needing/getting’ laat de groep een belangrijk deel van de muziek ‘spelen’ door een geprepareerde auto, die met stokken en andere uitsteeksels langs een enorme uitstalling van lawaaimakers scheurt.

55 op hun kant geplaatste piano’s, 288 elektrische gitaren en meer dan duizend zelfgebouwde percussie-instrumenten maken een hels kabaal, terwijl de bandleden in de auto het nummer playbacken. Zo’n spraakmakende clip is niet nieuw voor OK Go, dat in 2002 opzien baarde met het filmpje bij ‘Here It Goes Again’. Daarin voerde het viertal een virtuoze dans op mechanische loopbanden op. De ‘loopbandclip’ werd meer dan vijftig miljoen keer bekeken en sindsdien maakte de groep uit Chicago steeds inventievere video’s waarin bijvoorbeeld ook de cast van The Muppet Show opduikt.

Nieuw aan het briljant uitgevoerde ’Needing/getting’ is de inzet van een deel van de clip bij de reclamecampagne van het automerk Chevrolet, dat het filmpje in première liet gaat bij de door miljoenen bekeken tv-uitzending van de Amerikaanse Super Bowl. Zanger Damian Kulash van OK Go verklaarde dat de opzienbarende filmpjes hebben geholpen bij de verkoop van hun muziek, maar dat het voornaamste effect is dat de band directe inkomsten verkrijgt uit de reclame die rond de clips wordt vertoond.

OK Go is daarmee een nieuw soort indieband, onafhankelijk van platenmaatschappijen en creatief op meer dan één vlak dan alleen de muziek. Hun concerten trekken volle zalen en wie ’Needing/getting’ koopt op iTunes, krijgt het nummer zonder de bijkomende herrie uit de clip. Ze laten hun muziek maar al te graag overschaduwen door visueel spektakel. Zonder dat zijn ze eigenlijk een heel gewoon rockbandje.

    • Jan Vollaard