Der Jan geschorst, vijf jaar nadat hij stopte

1Waarom wordt de in 2007 gestopte wielrenner Jan Ullrich alsnog voor twee jaar geschorst?

De enige Duitse winnaar van de Tour de France (1997) wordt verdacht van betrokkenheid bij Operación Puerto, de Spaanse bloeddopingaffaire die in 2006 aan het licht kwam. Nooit was er hard bewijs voor dopegebruik, maar Ullrich beëindigde zijn carrière, raakte verwikkeld in juridische procedures en kampte met een ernstige vorm van burn-out. Het olympisch comité in Zwitserland, waar hij woont, besloot de zaak te laten rusten. Maar de internationale wielerunie UCI en het wereldantidopingagentschap WADA gingen in beroep bij sporttribunaal CAS. Met succes.

2Wat heeft het voor zin om een gestopte renner te schorsen?

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 22 augustus 2011 en betekent dat Ullrich twee jaar lang geen enkele functie in de wielersport mag vervullen. Dat deed hij tot op heden toch al niet. Verder worden zijn resultaten behaald na mei 2005 geschrapt. De derde plaats in de Tour van dat jaar gaat nu naar Francisco Mancebo. Hoewel de Spanjaard net als Ullrich niet mocht starten in de Tour van 2006, wegens vermeende betrokkenheid bij Operación Puerto. De zege van Ullrich in de Ronde van Zwitserland van 2006 is nu voor Koldo Gil.

3Waarom wordt Ullrich (38) wel gestraft en Armstrong niet?

Ook tegen de Amerikaanse recordwinnaar van de Tour, met zeven zeges, is een karrevracht aan indirect bewijs voor dopegebruik. Van getuigenissen van oud-ploeggenoten tot zelfs een positieve test uit 1999, die louter op procedurele gronden terzijde werd geschoven. In het tijdperk waarin Armstrong en Ullrich duelleerden, was gebruik van het wondermiddel epo gemeengoed. De UCI bleef altijd achter Armstrong staan maar liet Ullrich vallen.

4Is er een verband met de schorsing van Alberto Contador?

Ook bij de Spanjaard viel deze week op dat de UCI een ‘eigen’ kampioen keihard aanpakt. Hoewel het CAS niet met hard bewijs kwam, strafte de UCI extra door Contador en zijn ploeg zeges en punten af te nemen. Benieuwd wat UCI-voorzitter Pat McQuaid doet als het WADA alsnog een zaak aanspant tegen Armstrong.

    • Maarten Scholten