De vorst regeert, en wij bedekken ons hoofd

Bij aanhoudende vorst duikt de oude wijsheid vanzelf op: het lichaam verliest de meeste warmte via het hoofd. Wie zich teweer stelt tegen de koude zet daarom iets op zijn kop. Zo veranderen we met zijn allen het straatbeeld met hoeden, petten en mutsen. Opvallen is de bedoeling niet. Het gaat om de koude en dat zal iedereen weten. Een enkeling houdt het zelfs wat saai bij de capuchon aan zijn jack. Alleen de waaghals kiest voor kleur en design. En toch zijn hoofddeksels een apart kledingstuk. Niet zelden hebben ze een gekoesterde geschiedenis. Ze herinneren bijvoorbeeld aan een reis naar een koude stad.

Tom van Son (54) met warme wollen hoed, twee jaar geleden voor 60 dollar gekocht in de Alpujarras, een gebergte in Zuid-Spanje. „Hij kwam uit Peru, zeiden ze.”
    • Joke Mat