De toiletjuffrouw weet alles

Vandaag lanceert RTL een nieuwe serie die enkel online te bekijken is: een mini spin-off van de dagelijkse soap GTST, Echt weer Edit getiteld. De wekelijkse afleveringen duren twee minuten en draaien geheel om Edit, een gescheiden moeder die net een nieuwe baan heeft gevonden: toiletjuffrouw in Dansatoria, de club in GTST. Een wc is

Vandaag lanceert RTL een nieuwe serie die enkel online te bekijken is: een mini spin-off van de dagelijkse soap GTST, Echt weer Edit getiteld. De wekelijkse afleveringen duren twee minuten en draaien geheel om Edit, een gescheiden moeder die net een nieuwe baan heeft gevonden: toiletjuffrouw in Dansatoria, de club in GTST.

Een wc is de penoze onder de ruimtes. Alle schimmige dingen gebeuren daar

Een gouden vondst, om een serie rond een toiletjuffrouw te maken. Toiletjuffrouwen behoren immers tot de meest ondoorgrondelijke beroepssoorten ooit.

Zolang je buiten de wc-ruimte bent, kun je het je veroorloven om een beetje geërgerd te constateren dat er een toiletjuffrouw zit – dat betekent tenslotte dat je zult moeten betalen. Als je echter eenmaal binnenstapt, is alles anders. Plotseling bevind je je in het betegelde domein van de toiletjuffrouw. Zij is de onbetwistbare koningin, de persoon die hier de zwabber zwaait. En terwijl zij haar best doet haar territorium zo goed mogelijk te onderhouden, komen er steeds mensen binnen die daar een beetje gaan zitten plassen: geen wonder dat de toiletjuffrouw meestal kijkt alsof ze fantaseert over jou, je zorgvuldig gemodelleerde kapsel en een emmer vol wc-eend.

Wat je ook doet in een wc, je weet dat haar vorsende blik op jou gericht is. Als je je handen wast: o ja meisje, heb je echt drie papieren handdoekjes nodig om je handen droog te maken? Als je geld neerlegt: o, een schone wc is jou dus 10 cent waard. En daar ga je nu zeker ook nog een snoephartje voor pakken hè, ah, je hebt het al gedaan. En het allerergste: als je een wc uitloopt en zij ogenblikkelijk met een fles schoonmaakmiddel na jou het hokje in gaat, terwijl ze zucht en haar gele rubberen handschoenen wat strakker aantrekt.

Toch uit haar oppermacht zich ook op een andere manier: een toiletjuffrouw weet alles. Een wc is de penoze onder de ruimtes. Alle schimmige dingen gebeuren daar: de beste roddels worden doorverteld, mensen gaan out, er wordt geslikt, gesnoven en gespoten, mensen hebben hartstochtelijke, ietwat schmutzige seks op de wc-bril, er worden handeltjes gedreven, schuchtere middelbare mannen vinden elkaar. En de toiletjuffrouw ziet en hoort alles. Haar verbaast niks meer, ze pakt slechts zwijgend haar mop om de bende van mensenhaar, badeendjes, ghb, speeksel, ninjasterren en confetti weer op te ruimen.

En daarom is de toiletjuffrouw zo’n geweldig onderwerp voor een serie: iedere aflevering kan er iets nieuws door de deur buitelen, een nieuw obscuur verhaal in de tl-licht omgeving van het toilet – met de toiletjuffrouw als strenge heldin.

Toch denk ik niet dat Echt weer Edit dit zal gaan leveren: de titel geeft al een soort Peppi & Kokkie-gehalte aan (‘Heeft ze nou weer de vloer geboend met Glassex? O, echt weer Edit!’). En volgens de beschrijving hoopt Edit door dit baantje vooral een leuke nieuwe man tegen te komen – in de Dansatoria lopen er immers genoeg rond. Waarschijnlijk zal ze dus niet zo’n ongenaakbare Toiletjuffrouw-meesteres zijn – die durven mannen namelijk niet te benaderen.

    • Renske de Greef