Kou is oneerlijk verdeeld - VS koersen af op zachtste winter in zestig jaar

Hartje winter in Washington DC dit jaar: zonnetje en aangename temperaturen. Foto Screenshot CBS

Terwijl in Europa honderden mensen en dieren doodvriezen van de kou, is het in grote delen van de Verenigde Staten juist uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar.

De VS zouden zelfs afkoersen op de op één van zachtste winters sinds 1950. Dat meldt nieuwszender CBS.

De Verenigde Staten koersen af op één van de warmste winters in zestig jaar:

In Europa blijven de februari-temperaturen juist onveranderd laag. Want in Nederland mag zondag de dooi inzetten, op veel plaatsen in Europa houdt de strenge vorst gewoon aan. Zoals in de Oekraïne, waar al 135 mensen zijn doodgevroren de afgelopen weken, vooral daklozen. In heel Europa zijn al meer dan 400 doden gevallen door de kou.

Nog altijd sterven er meer en meer mensen door de kou, vooral in de Oekraïne:

In Bosnië worden zelfs helikopters ingezet om afgelegen en door de kou van de wereld afgesneden gehuchten rond Mostar en Kalinovic te bevoorraden.

In Frankrijk kostte de kou ruim vijftig flamingo’s het leven. Zij kwamen vast te zitten in dichtgevroren water.

Zo'n 55 flamingo's in Frankrijk hebben de extreme kou niet overleefd:

Overigens berichten ook Indiase media over extreme kou in hun land. In Mumbai werden de afgelopen dagen extreem lage temperaturen gemeten. Die zouden volgens experts een direct gevolg zijn van het koudefront boven Oost-Europa.

Maar daarbij moet wel gezegd dat ‘extreme kou’ in Mumbai (met zomerse temperaturen bijna structureel boven de veertig graden) erg relatief is.

Zo stond de thermometer in Mumbai gisteren op 8,8 graden Celsius: extreem koud voor India. Op veel plekken in het noorden van de VS gaf het kwik afgelopen week precies dezelfde temperatuur aan, maar daar betekent een dergelijke waarde juist extreme winterwarmte.

    • Niels Posthumus