De Ket gespierd in eerste solo

Fame Over, door Tom de Ket. Gezien: 9/2 in Klein Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 31/3. Inl. fameover.nl

Een man die op zijn vijftigste een vrouw en een kind krijgt, en die een tophypotheek heeft genomen waarvan de waarde intussen hoogst discutabel is – dat is de man die Tom de Ket heet, en die in deze voorstelling wordt nagedaan door diverse kandidaten voor de talentenjacht Op zoek naar Tom de Ket.

Dat klinkt ingewikkelder dan het is. In zijn eerste solovoorstelling, nu hij niet langer een duo vormt met George van Houts, heeft De Ket zijn autobiografische verhaal behendig verdeeld over verschillende figuren die sterk op hem lijken, maar die vaak een andere stem en soms ook een andere motoriek hebben. Zo vormen al die uiteenlopende mannen uiteindelijk toch weer één man.

Fame Over gaat vooral over een vrouw die moeder wordt – een vlinder die zich tot rups ontpopt – met een kind als stoorzender en een man met existentiële vragen die niet langer kan zijn wie hij was. De Ket maakt hoekig en gespierd cabaret, met taalgevoelige typeringen en een handvol rudimentaire liedjes die te veel op elkaar lijken. Bovendien schept zijn indirecte vertelvorm af en toe meer afstand dan een cabaretsolo kan verdragen. Maar anders dan veel anderen is hij ook: „Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ga gewoon keihard voor de nuance!”

    • Henk van Gelder