'Cruijff mag nu de gaten gaan dichten'

Het was de commissarissen altijd onduidelijk welke rol Cruijff van de vereniging mocht spelen. „Daar ging het fout”, zegt Steven ten Have.

De raad van commissarissen van Ajax stapt ‘gefaseerd’ op. Het is nu aan de vereniging Ajax en Johan Cruijff de club verder te helpen, zegt de binnenkort aftredende president-commissaris vanmorgen Steven ten Have in een telefonische reactie. „Cruijff heeft de club op een ingrijpende manier losgewoeld. Wat je openmaakt moet je dichten.”

Ten Have en zijn medestanders Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids probeerden, buiten commissaris Cruijff om, Louis van Gaal binnen te halen als algemeen directeur. Het bleek de aanzet tot hun eigen ondergang. „Tegen ons was gezegd dat Cruijff niet de sleutels van Ajax krijgt. Zo zijn wij van start gegaan. Ik kon niet en kan nog steeds niet beoordelen of het gevoel van Cruijff, zijn claim over de benoemingsbevoegdheden die hij had, gerechtvaardigd was. De vereniging heeft ons daarbij niet geholpen. Er is nooit helderheid gekomen over de toezeggingen die zijn gedaan aan Cruijff. Daar ging het fout.”

Wat moet er nu gebeuren?

„In overleg met alle stakeholders moeten wij op zoek naar commissarissen die elkaar aanvullen, die op het gebied van competenties dekken wat Ajax nodig heeft en die passen bij de visie en het temperament binnen de club.”

Ofwel: doen wat Cruijff wil.

„Ik denk dat visie en temperament momenteel duidelijk zijn. Wij hebben nu de morele en juridische verplichting in onze opvolging te voorzien. Daarbij zullen wij dienstbaar zijn en niet een te grote broek aantrekken. Tegelijkertijd is het zo dat wij de verantwoordelijkheid hebben voor de inhoud, kwaliteit en het karakter van de nieuwe raad van commissarissen. Wij gaan geen mensen voordragen van wie objectief vast te stellen is dat ze Ajax niet verder helpen. Als wij willens en wetens iemand voor zouden dragen die niet deugt, hebben wij een probleem.”

In de besluitvorming rond de benoeming van Van Gaal stelde het hof u in het ongelijk. Dat is pijnlijk.

„Het hof verschilde met ons van mening over de gevolgde procedure. Maar het erkent ook dat wij ondanks de tegenwerking van Cruijff langdurig hebben getracht er samen uit te komen. In menselijk opzicht is ergens de grens bereikt, dat je zegt: het is genoeg geweest. ”

Heeft u zich vergist in de macht van Cruijff en zijn achterban?

„Op een gegeven moment leg je het af tegen andere krachten of machten. Natuurlijk hadden wij voor nog meer formele dekking kunnen zorgen. Maar wat al het gedoe heeft geleerd is dat als bepaalde machten iets niet willen, zij dat linksom of rechtsom zullen tegenhouden. Ze hebben het nu linksom gedaan, je moet er niet aan denken wat rechtsom had gekund en wat deels ook al is gebeurd. Dan heb ik het over intimidatie, fysieke bedreiging, opruiing, karaktermoord en hetzes.

Heeft u reputatieschade geleden?

„Die vraag is nu niet aan de orde. Iedereen begrijpt dat wij een bak ellende over ons heen hebben gekregen. Wij hebben de moed gehad er echt aan te werken. Als je een keer geen gelijk krijgt, is dat beter dan passief te zijn. Wij zijn met drie mogelijke directies gekomen: met Marco van Basten, met Louis van Gaal en de interim-directie met Blind en Sturkenboom naast Van der Aat en Slop. Ajax had veel eerder een directieteam kunnen hebben, dat is er nu nog steeds niet.”

    • Bart Hinke