Componist Ton de Kruyf (74) overleden - ‘markante persoonlijkheid’

De Nederlandse hedendaagse componist Ton de Kruyf is woensdag 1 februari op 74-jarige leeftijd aan zijn componeertafel overleden, meldt Muziek Centrum Nederland. Hij stond bekend om zijn atonale composities.

De Kruyfs omvangrijke oeuvre bestaat vooral uit liederen, koorwerken en opera’s, dat hij veelal in twaalftoontechnieken schreef, net als atonale componist Arnold Schönberg. Zijn meest bekende werk is de opera ‘Spinoza’ uit 1971, waarmee het Holland Festival destijds opende. In de opera zette De Kruyf de schilder Rembrandt neer als tegenhanger van de filosoof Spinoza.

Ton de Kruyf werd geboren in 1937 in Leerdam. Hij studeerde viool en piano en volgde compositiecursussen in het Duitse Darmstadt, waar hij het werk van Bruno Maderna, Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen en György Ligeti leert kennen, en bij de Gaudeamus Muziekweken in Bilthoven. Ook studeerde hij compositie bij Wolfgang Fortner in Heidelberg en nam hij deel aan de Internationale Ferienkurse te Darmstadt en de Internationale Gaudeamus Muziekweek in Bilthoven.

Andere bekende composities van De Kruyf zijn de koorsymfonie Ode to the west wind (1978) en de radiofonische opera’s Quauhquauhtinchan in den vreemde (1971) en Since, on a quiet night (1980). Veel van zijn werk werd, vanaf Töne aus der Ferne (1967), uitgevoerd tijdens de festivals van de International Society for Contemporary Music. Canti e capricci (1984, voor cello en kamerorkest) werd geschreven voor het Nederlands Kamer Orkest.

Op de website van MCN is te lezen:

“De hedendaagse klassieke muziek verliest een markante persoonlijkheid met een warm hart.”

Luister hier naar ‘Sphynx’, in een uitvoering van het Amstel Quartet:
http://youtu.be/nbVXv6CnOS0