China schiet twee Tibetanen dood

De Chinese paramilitaire politie heeft in een Tibetaanse prefectuur Ganzi in de provincie Si-chuan twee Tibetanen, een monnik en zijn broer, doodgeschoten, meldden vandaag Tibetaanse organisaties in het Indiase Dharamsala. Bronnen in deze voor de media en toeristen afgesloten regio ter grootte van de Benelux waren vandaag telefonisch en digitaal onbereikbaar.

Het incident, een in een recente reeks van botsingen tussen de Tibetanen en massaal aanwezige Chinese ordediensten van politie, leger en de staatsveiligheidsorganisatie, vond plaats in het hooggelegen Luhuo. Volgens Radio Free Asia zouden de twee worden gezocht na demonstraties eind januari in Luhuo. Zij zouden in een gehucht zijn omsingeld, zich hebben verzet tegen arrestatie en vervolgens zijn gedood tijdens een schietpartij.

Naar verluidt heeft opnieuw een monnik zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de activiteiten van het Chinese Bureau voor Religieuze Zaken die belast is met de controles op de kloosters. Daarmee zou het aantal lama’s dat zichzelf in brand hebben gestoken op 18 zijn gekomen. Voor buitenlandse journalisten in China is het onmogelijk om ter plaatse poolshoogte te nemen. Vandaag werd een ploeg van de BBC tegengehouden, vorige week deze krant en de New York Times. De staatsveiligheidsdienst zet journalisten ook onder druk met dreigementen zoals het intrekken van visa en aanhouding van Chinese medewerkers, zoals tolken en chauffeurs.

Human Rights Watch in New York heeft de Verenigde Staten en de Europese Unie opgeroepen de druk op China te verhogen om het in 2008 toegezegde overleg met Tibetaanse vertegenwoordigers te hervatten. Volgens de mensenrechtenorganisatie dreigen westerse regeringen het lot van de Tibetanen te vergeten, waardoor China zich gesterkt voelt in wat in Peking „een oorlog tegen separatisten” wordt genoemd.

De oproep aan de VS komt aan de vooravond van het bezoek volgende week van de Chinese vice-president Xi Jinping aan het Witte Huis. Xi wordt beschouwd als de toekomstige topleider van China.