Buitenlandse ondernemers kiezen vaker voor Nederland

Buitenlandse ondernemers hebben vorig jaar 193 investeringsprojecten opgezet met een totale waarde van bijna 1,5 miljard euro. De projecten leveren werkgelegenheid op voor ruim 4.300 mensen.

Dat maakte het Nederlands agentschap voor buitenlandse investeringen (NFIA) gisteren bekend. In vergelijking met 2010 is er sprake van een stijging van het aantal projecten (25 procent), de waarde (54 procent) en de werkgelegenheid (15 procent).

De cijfers illustreren volgens staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, CDA) dat Nederland nog steeds een goed investeringsklimaat heeft.

Het binnenhalen en behouden van hoofdkantoren is naast het zogeheten topsectorenbeleid een van de prioriteiten van het ministerie van Economische Zaken. Van de 193 projecten bestaat 21 procent uit internationale hoofdkantoorprojecten. Er komen 30 nieuwe hoofdkantoren, 9 zijn er uitgebreid en 2 hoofdkantoren zijn voor Nederland behouden. De hoofdkantoren leveren zo’n 1.200 banen op. Het gaat daarbij ondermeer om nieuwe hoofdkantoren van Kuwait Petroleum (Den Haag), de Nieuwzeelandse zuivelcoöperatie Fonterra (Amsterdam), contactlensproducent Menicon uit Japan (Emmen) en de Amerikaanse gitaarfabrikant Taylor Guitars (Amsterdam).

Nederland wil ook meer bedrijven aantrekken die veel aandacht besteden aan research and development (R&D) – 19 projecten voldeden hieraan. Een van de meest spraakmakende is de toekomstige R&D vestiging van Heinz in Nijmegen. De ketchupfabriek kiest voor deze locatie omdat de universiteiten van Nijmegen en Wageningen veel kennis hebben op het terrein van de voedingsmiddelenindustrie.