Argentinië stapt naar VN - Brits oorlogsschip ‘veiligheidsrisico’

De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timmerman (links) schudt de hand van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Foto AP / Eskinder Debebe

De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman is vrijdag naar de Verenigde Naties gestapt om maatregelen te nemen tegen het Britse oorlogsschip dat naar de Falklandeilanden is gestuurd. Volgens Argentinië zorgt de aanwezigheid voor een ‘veiligheidsrisico’.

Timmerman had overleg met secretaris-generaal Ban Ki-moon. Ban Ki-moon hoopt dat de situatie tussen Groot-Brittannië en Argentinië niet uit de hand loopt. Verder zei hij zich zorgen te maken over de toenemende sterke woorden tussen de twee landen. Ook gaf de secretaris-generaal zijn aan te willen bemiddelen in de kwestie over de Falklandeilanden, mocht dat nodig zijn. Dat staat in een samenvatting van de vergadering, meldt persbureau AP.

De Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner heeft gezegd dat haar land een formele klacht zal indienen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Volgens Fernandez de Kirchner is de beslissing van Groot-Brittannië om een van haar meest geavanceerde oorlogsschepen naar de regio te sturen een serieus gevaar voor de veiligheid.

Timerman is vandaag ook in gesprek met de Togolese VN-ambassadeur Kodjo Menan, die op dit moment voorzitter is van de VN-Veiligheidsraad, en met de Cubaanse VN-ambassadeur Pedro Nunez Mosquera, die voorzitter is van de VN-commissie voor dekolonisatie.

Spanning tussen Argentinië en Groot-Brittannië loopt verder op

De afgelopen weken zijn de spanningen tussen Argentinië en Groot-Brittannië gestegen. Het conflict gaat over welke status het gebied van de Falklandeilanden nu eigenlijk heeft. Eind januari besloot de Britse overheid om een van haar meest geavanceerde oorlogsschepen naar de Falklandeilanden te sturen. Het zou om een routinemissie gaan, waarin de HMS Dauntless, een torpedobootjager, het fregat HMS Montrose moet gaan aflossen. Daar was Argentinië het toen niet mee eens.

Die spanning heeft te maken met de herdenking van de Falklandoorlog die in 1982 plaatsvond. Daarbij wonnen de Britten. In april is het dertig jaar geleden. De Falklands maken al 180 jaar deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Beide landen claimen de eilanden voor de kust van Argentinië, die de Argentijnen de Malvinas noemen, in de Atlantische Oceaan, maar de Britten zijn niet van plan de eilanden op te geven.

    • Judith Laanen