Alle wethouders Apeldoorn weg na miljoenenverlies gemeente

. Alle wethouders in Apeldoorn treden af naar aanleiding van een onderzoek van de gemeenteraad naar grote verliezen bij woningbouwprojecten. PvdA-wethouder Fokko Spoelstra heeft dat gisteravond tijdens een gemeenteraadsvergadering over de kwestie ook namens zijn vier collega’s bekendgemaakt.

De wethouders blijven volgens een woordvoerder van de gemeente nog een maand in functie. Daarna blijft alleen waarnemend burgemeester Hans Esmeijer (CDA) nog over. De kwestie zorgde er eerder al voor dat de Apeldoornse wethouder Rob Metz (VVD) was vertrokken.

Het rapport is opgesteld door een enquêtecommissie die de gemeenteraad instelde om de financiële problemen bij het Apeldoornse grondbedrijf te onderzoeken. Uit het onderzoek bleek dat de gemeente Apeldoorn tot 200 miljoen euro schade heeft geleden door fouten rond de aankoop van grond. De gemeente zou jarenlang te optimistisch zijn geweest. Al in 2000 werd het grondbedrijf van de gemeente volgens de onderzoekers als een ‘geldmachine’ gezien en in 2004 zou al duidelijk zijn geweest dat er meer woningen werden gebouwd dan waar vraag naar was. Toen ambtenaren in 2006 waarschuwden dat de verwachte financiële resultaten niet realistisch waren, werd hier niets mee gedaan. Pas na het uitbreken van de kredietcrisis raakte de raad volgens de onderzoekscommissie geïnteresseerd. Het college van burgemeester en wethouders zou de raad in 2009, 2010 en vorig jaar „te laat, onvolledig en onjuist” hebben geïnformeerd. NRC