Aangepaste dienstregeling duurt nog zeker een week

Foto NRC / Arjan de Jongh

De aangepaste dienstregeling van de NS die door het aanhoudende winterweer is ingesteld, blijft nog zeker een week van kracht. Dat is vanmiddag besloten na overleg tussen ProRail en de spoorwegen, zo meldt de NOS.

Vorige week vrijdag werd het treinverkeer rond Amsterdam en Utrecht zwaar ontregeld door de strenge vorst. De NS stelde daarna een aangepaste dienstregeling in waardoor minder treinen rijden en rekening gehouden moet worden met vertragingen. Die gold in eerste instantie tot vandaag.

Eerder vandaag werd bekend dat de ‘winterdienstregeling’ aanblijft tot “nader order om bij het onzekere weerbeeld van de komende dagen een stabiele en voorspelbare dienstregeling te kunnen bieden”. Een woordvoerder van NS laat weten dat de weersvoorspellingen weliswaar op minder vorst vanaf zondag wijzen, maar dat dat weer ijzel met zich mee kan brengen.

De huidige dienstregeling betekent dat er ieder uur minder intercity’s rijden. Om die reden wordt aan treinreizigers geadviseerd om zoveel mogelijk de spitsuren te omzeilen, en via de site van de NS kort van te voren een reis te plannen.

Mensen die hun bestemming niet per trein hebben kunnen bereiken krijgen de extra kosten vergoed die ze hebben gemaakt om daar toch te komen. Taxibonnen kunnen bij de NS worden gedeclareerd, en wie met de auto is opgehaald, krijgt negentien cent per kilometer vergoed.

    • Annemarie Coevert