2011: Japan en Midden-Oosten

1ste prijs Kunst en Amusement, Stories: clubzangeres in de Russische badplaats Sochi, onderdeel van The Sochi Project van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen. Foto Rob Hornstra

Volgens Aidan Sullivan, juryvoorzitter van World Press Photo dit jaar, waren er in 2011 twee grote nieuwsonderwerpen: de tsunami in Japan en de Arabische Lente. Talloze beelden van de ramp en van militaire operaties kwamen voorbij. Toch keken Sullivan en de 18 overige juryleden vooral naar demonstrerende burgers, omdat de jury graag hun moed wilde honoreren. De winnende foto uit Jemen symboliseert alle burgers die zich roerden in Arabische landen.

Meer dan 100.000 foto’s werden ingestuurd door 5.247 fotografen uit 124 landen. De World Press Photo, dit jaar voor de 55ste keer georganiseerd, reikt prijzen uit in negen categorieën, inclusief categorieën als sport en kunst. Steeds wordt onderscheid gemaakt tussen losse foto’s (singles) en reportages (stories). En dan kent elke categorie een eerste, tweede en derde prijs. In totaal worden 54 prijzen toegekend, plus drie speciale vermeldingen. Met vijf prijzen is Nederland dit jaar goed vertegenwoordigd.

De winnaar van dit jaar, de Spaanse fotograaf Samuel Aranda, ontvangt zijn prijs op 21 april in Amsterdam. De tentoonstelling van Wolrd Press Photo is van 20 april tot 17 juni te zien in de Oude Kerk in Amsterdam.