Ziekenhuizen mogen winst uitkeren

De wet is de nieuwste stap in de liberalisering van de ziekenhuiszorg.

Rotterdam. Ziekenhuizen kunnen een aantrekkelijke investering worden voor investeringsmaatschappijen, pensioenfondsen of zelfs buitenlandse zorgbedrijven. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) naar verwachting vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Het wetsvoorstel bepaalt dat ziekenhuizen voortaan winst mogen uitkeren. Nu is dat niet toegestaan. Bedoeling is dat ziekenhuizen extern kapitaal gaan aantrekken.

De wet is de nieuwste stap in de liberalisering van de ziekenhuiszorg. Ziekenhuizen moeten sinds 2006 steeds meer hun eigen geld verdienen en worden minder geholpen door de overheid. Voor de acht academische ziekenhuizen, die onderzoek doen, blijft het verboden winst uit te keren. De zorg moet meer een open markt worden, vindt het kabinet.

De bedrijven in de zorgmarkt – zo’n 90 ziekenhuizen en 270 zelfstandige klinieken – kunnen niet hard genoeg vernieuwen, zegt Schippers, want banken lenen hun nog maar mondjesmaat geld. Private beleggers moeten dus inspringen, zo vindt de minister. Dat zullen ze ook doen, verwacht Schippers. Ze baseert dat op onderzoek dat de ziekenhuizen zelf hebben laten doen. In zes jaar stegen de uitgaven aan ziekenhuispatiënten met 20 procent tot 20 miljard euro vorig jaar.

Om zwakke ziekenhuizen tegen zichzelf te beschermen, mag een ziekenhuis pas winst uitkeren na een kwaliteitstoets van de inspectie. Ook schrijft de wet voor dat de financiële reserves van het ziekenhuis in orde moeten zijn. Belangrijk voor aandeelhouders is dat ze ook ‘zeggenschap’ krijgen over het ziekenhuisbeleid. Schippers: „In de spreekkamer blijft de dokter de baas, maar investeerders zullen kritisch kijken naar doelmatigheid van het bedrijf. Wordt er efficiënt gewerkt? Zo niet, dan zullen ze er niet in investeren.” nrc