Zambia verrassend in finale Afrika Cup tegen Ivoorkust

De finale van de Afrika Cup, zaterdag in de Gabonese hoofdstad Libreville, gaat tussen Zambia en Ivoorkust. Zambia bereikte gisteren voor de derde keer de eindstrijd van dit toernooi door Ghana met 1-0 te verslaan, terwijl Ivoorkust met 1-0 Mali versloeg. Ook voor Ivoorkust is het de derde keer dat het in de finale staat.

Zambia won gisteren in de halve finale, in Bata in Equatoriaal Guinea, door een doelpunt in de slotfase van de jonge aanvaller Emmanuel Mayuka van het Zwitserse Young Boys. De Ghanees Derek Boateng kreeg kort daarna zijn tweede gele kaart, waardoor The Black Stars het duel met tien man beëindigden.

De wedstrijd was pover. Zambia en Ghana speelden rommelig voetbal en verprutsten de nodige kansen. De treffer van matchwinnaar Mayuka was een geplaatst schot. De bal belandde via de binnenkant van de paal in het Ghanese doel.

Zambia stond in 1974 en 1994 ook in de finale van de Afrikaanse titelstrijd. In 1974 was Zaïre na verlenging te sterk. Twintig jaar later bereikte een piepjonge Zambiaanse ploeg de eindstrijd, nadat een jaar eerder vrijwel het hele nationale team bij een vliegtuigcrash voor de kust van de Gabonese hoofdstad Libreville was omgekomen. Een jaar later won Nigeria in de finale van Zambia.

Ivoorkust, titelfavoriet met topspelers als Didier Drogba (Chelsea) en oud-Feyenoorder Salomon Kalou (eveneens Chelsea) bereikte gisteravond de finale van de Afrika Cup door een treffer van Gervinho. De aanvaller van Arsenal scoorde na een snel uitgevoerde counter.

De Ivorianen waren een klasse beter dan de Malinezen, maar hadden moeite het krachtsverschil in doelpunten om te zetten. ‘De Olifanten’ kregen de nodige kansen om de wedstrijd te beslissen, maar verzuimden dat te doen.

Mali kreeg daardoor het nodige zelfvertrouwen, maar ook The Eagles wisten niet te scoren. Daardoor bleef Ivoorkust dit toernooi zonder tegentreffer. In voorgaande duels tegen Mali had Ivoorkust er slechts één verloren.

Ivoorkust won de Afrika Cup in alleen in 1992. Het sterke voetballand speelt zaterdag zijn derde finale. In 2006 verloor Ivoorkust in de eindstrijd van Egypte.

Op de 28ste editie van de Afrika Cup ontbreken niet alleen titelverdediger Egypte, ook gerenommeerde voetbalnaties als Kameroen, Nigeria, Algerije en Zuid-Afrika wisten zich niet te kwalificeren.