What’s in a name? - check wat je naam eigenlijk betekent

Altijd al willen weten wat je naam betekent? In het geval van Chris is het eenvoudig uiteraard: 'de gezalfde', de naam is immers een afkorting van 'Christus'. Foto AFP /Johan Ordonez

Altijd al willen weten wat je naam betekent? Of vraag je je wel eens af wat je naam over je zegt? Het naambetekenisregister van Gospeltime verschaft duidelijkheid.

Zo betekent de in Nederland al jaren zeer populaire jongensnaam Sem ‘vermaard’ en de eveneens al lange tijd erg populaire meisjesnaam Emma ‘groot’ of ‘geweldig’.

Dit is allemaal nog niet echt spannend natuurlijk. Maar het kan ook leuker. Zo betekent de naam van ondergetekende, Niels, iets als ‘overwinnaar van het volk’. De naam Pim staat voor ‘de wilskrachtige beschermer’. Peter betekent ‘onwankelbare rots’. Anna ‘lieflijk’. Camiel ‘altaarknaap. En Elske ‘Ik zweer bij God’.

Overigens is het met moderne en afgekorte namen soms nog wel even puzzelen. Zo komt Lex natuurlijk eigenlijk van Alex, wat ‘beschermer’ betekent en stamt Nicky uiteindelijk van hetzelfde woord als Niels of Nico.

Om de betekenis van je eigen naam te doorgronden, moet je deze dus vaak alsnog eerst even ontlenen. Maar dat is het waard. Want het klinkt toch goed: ‘door de Goden beschermd (als je Selma heet), ‘mijn rechter is God’ (als je naam Danny is), ‘de lieflijke waarzegster (Annabelle) of ‘voorbeeld voor de vriendelijkheid’ (Cédric).

Het is alleen wat lullig als je Cecile heet (‘de kleine blinde’), Rachel (‘ooi’, oftewel ‘vrouwelijk schaap’), Arjen (‘duister’) of Lotje (want welke vrouw wil er nu graag ‘kerel’ heten).

Maar goed, verreweg de meeste namen hebben uiteraard een buitengewoon heroïsche en krachtige betekenis. Want trotse ouders waren in de tijd dat de voorlopers van onze namen werden bedacht natuurlijk ook al in de meerderheid.