Werkgevers willen nationale nullijn, FNV vreest schade voor economie

FNV-voorzitter Jongerius en werkgeversvoorman Wientjes (beiden rechts op de foto) in juni vorig jaar vlak voor de ondertekening van het pensioenakkoord. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het hanteren van een nullijn voor lonen en uitkeringen zorgt voor een negatief effect op de economie. Dat zegt voorzitter van de FNV vakcentrale Agnes Jongerius in reactie op het pleidooi van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes om dit jaar een nationale nullijn te hanteren.

Wientjes schreef vanochtend in een opiniestuk in Trouw dat een nullijn zorgt voor een verdeling van de pijn van de economische krimp, maar “het levert ook heel veel geld op.” Wientjes noemt het noodzakelijk om in Nederland extra te bezuinigingen, “net als in Spanje en Griekenland”. “Maar wel op een manier die onze bedrijven en economie niet schaadt”, aldus de werkgeversvoorman. Wientjes is daarom tegen lastenverzwaringen, en voor “hervormingen die onze economie versterken”.

Volgens Jongerius werkt een nullijn juist averechts. “Als iedereen erop achteruitgaat, want dat is wat een nullijn in de praktijk betekent, stoppen mensen massaal met geld uitgeven”, stelt zij.

Werkgevers: FNV ‘verlamd’, werknemers: werkgevers ‘niet solidair’

Wientjes sprak in zijn pleidooi rechtstreeks tot de “verlamde” FNV-vakbonden. Hij roept ze op tot een ‘solidair akkoord’ te komen, wat zou getuigen van ‘grote verantwoordelijkheid jegens de leden’. Jongerius vraagt zich in haar reactie af waar de solidariteit van de werkgevers blijft. “Werknemers, zelfstandigen en mensen die afhankelijk zijn van een uitkering mogen de lasten dragen en het geld ophoesten dat Wientjes ziet rinkelen”, stelt Jongerius. De werkgevers willen ook dat de bonussen van topmensen en de hypotheekrenteaftrek voor villabewoners ‘vóoral niet worden aangetast’, aldus Jongerius.

De nullijn moet volgens de werkgeversvoorman deel uitmaken van een nationale agenda die het land economisch krachtig moet laten blijven. Wientjes pleit onder meer voor een kortere ww, hervorming van de arbeidsmarkt en meer eigen bijdrage in de gezondheidszorg. Ook volgens Jongerius staat vast dat er iets moet gebeuren om de Europese crisis het hoofd te bieden. “Maar als ik mag kiezen dan ga ik toch voor de aanpak van Christine Lagarde, de directeur van het IMF. Niet te hard bezuinigen, wel investeren in mensen en banen.”