Waarom hebben auto's geen voorruitverwarming?

Automobilisten Mark Veldpape en Marijke Dullens hebben in dit winterse weer dezelfde vraag. Waarom hebben auto’s geen voorruitverwarming?

Even voor de duidelijkheid, sommige auto’s hebben wel degelijk voorruitverwarming. Maar in tegenstelling tot achterruitverwarming wordt het niet standaard op elke auto geïnstalleerd. De vraag is dus eigenlijk waarom niet alle auto’s gewoon standaard voorruitverwarming hebben.

Het is vooral een kwestie van kosten. De draden die hitte afgeven mogen uiteraard niet zichtbaar zijn voor de bestuurder en zijn dus veel dunner dan de draden in de achterruit. Dat kost geld. Voorruitverwarming vind je daarom eigenlijk alleen op luxe uitvoeringen van auto’s.

Volgens een woordvoerder van Ford Nederland, dat op alle modellen voorruitverwarming als optie aanbiedt, zijn er twee goede redenen om dat toch beetje extra te betalen: veiligheid en comfort. „Ook ’s zomers kun je met voorruitverwarming ervoor zorgen dat de ruit helder blijft en niet beslaat. Verder is het natuurlijk zeer comfortabel om ’s winters de auto niet uit te hoeven voor het krabben.” Volgens hem is voorruitverwarming vooral populair bij mensen die het al hebben. „Klanten die het ooit gehad hebben, willen niet meer terug.”

Jacques Geijsen van Volkswagen Nederland is sceptisch. „In Scandinavië is voorruitverwarming nuttig, maar in Nederland heb je er misschien een maand per jaar iets aan.” Volgens Geijsen is er dan ook niet veel vraag naar. „De klant kiest liever voor Bluetooth of een navigatiesysteem.”

Brengt het winterse weer mensen op andere gedachten? Nee, zegt Geijsen. „De levertijd van nieuwe wagens is zeker acht weken, dus dan ben je te laat om van je aankoop te genieten.”

En er zijn goedkopere alternatieven. Je kunt de ruit afdekken met folie, met een beschermhoes of karton. Je kunt antivriesspray op de ruit spuiten zodat het krabben gemakkelijker gaat. Of je koopt keramisch hitte-elementen die aan te sluiten zijn op de sigarettenaansteker.

Enig geduld is dan wel vereist.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Jesse Groenewegen