Opinie

Waarom de wereld niet wil ingrijpen in Syrië

GRAPHIC CONTENT An image grab taken from a video uploaded on YouTube on February 5, 2012 shows a Syrian man holding a girl who activists said was killed in the Baba Amr neighbourhood when shells were fired by regime forces in the flashpoint Syrian city of Homs. Outrage grew after Russia and China blocked a UN Security Council resolution condemning Syria for its crackdown on protests, with the opposition saying it handed the regime a "licence to kill." AFP PHOTO/YOUTUBE == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
GRAPHIC CONTENT An image grab taken from a video uploaded on YouTube on February 5, 2012 shows a Syrian man holding a girl who activists said was killed in the Baba Amr neighbourhood when shells were fired by regime forces in the flashpoint Syrian city of Homs. Outrage grew after Russia and China blocked a UN Security Council resolution condemning Syria for its crackdown on protests, with the opposition saying it handed the regime a "licence to kill." AFP PHOTO/YOUTUBE == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / YOUTUBE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED == Op dit beeld, gehaald uit een Youtube video, houdt een Syrische man een meisje vast. Volgens activisten is het meisje gedood toen de wijk Baba Amr in Homs onder vuur werd genomen door het regime. Foto AFP / Youtube

Hoe emotioneel mag een krant zijn? Mag je als kwaliteitskrant campagne voeren? Moet je de lezer hard confronteren met bloederige beelden? De discussie op deze redactie woedt de jongste dagen weer stevig. Ze gaat over de vraag of we op een goede manier berichten, analyseren en commentariëren over de toestand in Syrië.

Natuurlijk wil NRC Handelsblad evenwichtig zijn. Bedachtzaam. Genuanceerd. Maar we moeten ook aanklagen als dat moet. Het  ‘J’ accuse’ van Zola moet ook op onze voorpagina. We moeten tonen dat we verontwaardigd zijn. We mogen onze frustratie en onmacht uitschreeuwen.

Die frustratie zit diep in mij. Het gevoel wortelt in het feit dat de pers in mijn ogen te laat te weinig deed aan de slachting in Rwanda in 1994. Misschien wel een miljoen mensen verloor toen het leven terwijl de wereld machteloos toekeek. En ook journalistiek reageerden we toen te terughoudend. Daar ben ik nog steeds boos en ongelukkig over.

Daarom ook maken we vanmiddag een bijzondere voorpagina. Met een ongelofelijk aangrijpende foto van een Syrische vader met zijn stervende kind in de armen. En een analyse die duidelijk moet maken ’waarom de wereld niet wil ingrijpen’.

Want als we een iets kunnen doen is het wel het volgende: vertellen aan onze lezers wat in Syrië aan de hand is, waarom kan plaats vinden wat er plaats vindt, tonen wat er echt gebeurt. En zo proberen we de publieke opinie in dit land vorm te geven.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.