Vuilnisbakkenblues

Vuilnisbakkenblues

rockMark Lanegan Band: Blues Funeral

Grungegoeroe Mark Lanegan maakte één fantastisch soloalbum: het onvolprezen Whiskey For The Holy Ghost uit 1994. Zijn band Screaming Trees hield het daarna nog twee jaar uit, maar Lanegan was te eigenzinnig om het in de door Nirvana omgewoelde muziekscene van Seattle vol te houden als frontman. Hij zong bij de Queens Of The Stone Age en maakte duoplaten met Isobel Campbell en Greg Dulli, maar het waren compromissen van een man die niet kon kiezen voor de leidersrol.

Blues Funeral is zijn eerste soloplaat in acht jaar en alle elementen vallen weer zonder omhaal op hun plek. De gruizige stem, de duistere tekstonderwerpen en de slepende jarentachtigproductie met voorhistorische synthesizers tillen Lanegan naar een huiveringwekkende topvorm. Koude rillingen wekt hij op met The gravedigger’s song en de vuilnisbakkenblues van Riot in my house. Maar in Grey goes to black en het aan The National verwante Harborview Hospital klinkt hij hoopvol en melodieus. Waarmee Blues Funeral geen begrafenisalbum is geworden, maar een veelzijdige rockplaat van een zanger die grunge en stonerrock ver ontstijgt.

    • Jan Vollaard