‘Leider Al-Qaeda in Pakistan gedood’

Aanhangers van de Pakistaanse Talibaan eind januari tijdens een betoging in de Pakistaanse stad Karachi. Foto AP / Shakil Adil

Bij een Amerikaanse raketaanval met een onbemand vliegtuigje is de operationeel leider van Al-Qaeda in Pakistan vanochtend gedood. Hij zou een van de belangrijkste doelwitten van westerse inlichtingendiensten in de regio zijn geweest.

Terroristenleider Badar Mansoor, zelf een Pakistaan, werd afgelopen nacht gedood in de noordwestelijke provincie Noord-Waziristan. De provincie staat bekend als een bolwerk van de Pakistaanse tak van de Talibaan en geldt als de belangrijkste uitvalsbasis van Al-Qaeda in de wereld.

Een Pakistaanse ambtenaar noemt de dood van Mansoor tegenover persbureau AFP “uitstekend nieuws in de strijd tegen het terrorisme in de regio”. Mansoor, van wie gedacht wordt dat hij rond de veertig jaar was, zou door tal van binnenlandse en buitenlandse inlichtingendiensten zijn gezocht. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor tal van zelfmoordaanslagen die Pakistan de afgelopen vier jaar hebben geteisterd.

Naast Mansoor zouden bij de Amerikaanse raketaanvallen van vannacht nog drie andere militanten zijn gedood. Ook de vrouw van Mansoor zou bij de Amerikaanse aanval zijn omgekomen.

De liquidatie van Mansoor past in de al jarenlange durende Amerikaanse oorlog tegen Al-Qaeda, die volgens onze buitenlandredacteur Floris van Straaten nog steeds “in volle gang” is. Toch moet de dood van Mansoor niet te belangrijk worden gemaakt, zegt hij:

“Al-Qaeda wordt tegenwoordig gezien als een van de minder belangrijke terreurgroepen in Pakistan. Ze zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Pakistaanse Talibaan, niet meer zo’n hele grote factor. De Amerikanen hebben ze namelijk de laatste jaren flink te grazen genomen en daarom is van hun infrastructuur niet veel meer over. In die zin is de dood van Mansoor niet zo’n hele belangrijke klap.”


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool