Journalisten niet bestraft na huisvredebreuk SS’er Boere

De veroordeelde oorlogsmisdadiger Boere zoals hij werd vastgelegd op de verborgen camera van EenVandaag.

Twee journalisten van het actualiteitenprogramma Eenvandaag zijn vanmiddag vrijgesproken door de rechter in het Duitse Eschweiler. De heren werden beschuldigd van huisvredebreuk door oorlogsmisdadiger Heinrich Boere met verborgen camera te filmen.

De voormalige SS’er Boere sleepte journalisten Jan Ponsen en Jelle Visser eerder voor de Raad voor de Journalistiek omdat zij de misdadiger in 2009 met een kleine verborgen camera hebben gefilmd. De Raad gaf de verslaggevers gelijk vanwege het maatschappelijke en journalistieke belang. Vervolgens legde het Duitse OM het duo ten laste “de vertrouwelijkheid van het woord” te hebben geschonden.

Justitie in Duitsland vroeg donderdag ook om vrijspraak. De officier van justitie woog het oordeel van de Raad zwaar mee. Volgens Thomas Bruning, die namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten aanwezig is bij het proces, erkende justitie het belang van het gebruik van de verborgen camera, zo meldt persbureau Novum.

De hoogbejaarde Boere is in december vorig jaar naar de gevangenis om een levenslange gevangenisstraf uit te zitten. Hij is veroordeeld omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als lid van de SS-eenheid Silbertanne in Nederland drie burgers doodschoot.

Boere was aanvankelijk in Nederland ter dood veroordeeld, maar die straf werd omgezet in levenslang. De SS’er vluchtte in 1947 uit een krijgsgevangenkamp naar Duitsland. Op basis van een wet uit de oorlogstijd kreeg hij het Duits staatsburgerschap omdat hij trouw had gezworen aan Adolf Hitler. Duitsland levert geen oorlogsgevangenen uit.

sitestat

    • Annemarie Coevert