Waarnemersmissie Syrië mogelijk hervat - ‘grote verdeeldheid binnen Liga’

Ben Ki-moon, secretaris generaal van de VN zet zich in voor een nieuwe waarnemingsmissie in Syrië. Foto AFP / Jack Guez

Binnen de Arabische Liga wordt momenteel gesproken over een mogelijke hervatting van de waarnemersmissie in Syrië met steun van de Verenigde Naties. VN-chef Ban Ki-moon voert daarover gesprekken gevoerd met Nabil Elaraby, hoofd van de Liga.

Ook is er de mogelijkheid van een gezamenlijke speciale gezant geopperd voor Syrië. Ban uitte gisteren opnieuw zijn “diepe teleurstelling” over het feit dat de VN-Veiligheidsraad niet met één duidelijke stem kan spreken om het bloedvergieten in Syrië te stoppen. De komende dagen wordt het voorstel uitgewerkt binnen de Veiligheidsraad in New York.

Volgens Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, is het nog maar zeer de vraag of er daadwerkelijk waarnemers zullen terugkeren naar het land:

“Er heers een grote verdeeldheid binnen de Arabische Liga, waardoor een besluit over de missie moeilijk te nemen is. De Liga heeft de waarnemers eerder teruggetrokken omdat het als een zinloze missie werd gezien. Er zou veel harder opgetreden moeten worden om de situatie in het land te verbeteren. Elaraby heeft zich juist herhaaldelijk uitgesproken tegen een militaire interventie in Syrië vanuit buitenland. De Golfstaten binnen de Liga zijn wel voorstander van een feller optreden tegen het regime van Assad, omdat ze eigen geo-politieke belangen hebben bij het aftreden van de Syrische president. Landen als Irak, Libanon en Algerije hebben hier minder belang bij en zijn voor een mildere aanpak. “

Een aanpak vanuit de VN is vorige week tegengehouden door de landen Rusland en China. Deze hebben afgelopen week met een dubbel veto in de VN-veiligheidsraad een resolutie van tafel geveegd die de Syrische president Bashar Assad zou hebben opgeroepen af te treden.

Dodental in Homs opnieuw opgelopen

Sinds het veto is het geweld enorm toegenomen in het land, met name in de Syrische stad Homs, het centrum van de opstand vanuit de bevolking. Dagelijks worden hier nieuwe doden gemeld. Na ogenschijnlijk nieuwe loze beloftes van Bashar al-Assad zijn daar vannacht tijdens beschietingen zeker dertien mensen omgekomen, zo meldt persbureau AFP. Hiervan kwamen twaalf burgers om door een bombardement in het hoofdkwartier Baba Amr.

Dinsdag stelde de president nog open te staan voor een oplossing van de crisis, om dit vervolgens het vuur te openen op de bevolking. Gisternacht kwamen hierdoor 47 mensen om.

Ban Ki-Moon heeft zich eerder deze week fel geuit tegen de bombardementen van het leger van Assad. De VN schatten dat al meer dan 5.400 mensen omgekomen zijn sinds het begin van de opstand in maart vorig jaar. Ban: “Geen regering ter wereld kan zulke daden verrichten zonder dat die aan legitimiteit verliest.”

Volgens de secretaris-generaal mag Assad de afgewezen VN-resolutie niet als excuus gebruiken om het geweld tegen de Syrische bevolking op te voeren. Ban riep Assad dan ook op om “per direct” de aanvallen op burgers te staken en te beginnen met een “door Syriërs geleid politiek proces” om “democratische hervormingen” door te voeren.

Een eerdere waarnemingsmissie van de Verenigde Naties is vorige maand stopgezet omdat het geweld tegen de bevolking aanhoudt. Elaraby waarschuwde vorige maand nog dat de situatie in Syrië mogelijk afstevent op een burgeroorlog.