Uitgelicht

Film

Fever Pitch (Bobby & Peter Farrelly, 2005, VS). Relatief subtiele romantische komedie van de broers Farrelly naar de bestseller van Nick Hornby over voetballiefhebber die aan Arsenal verslaafd is. In deze Amerikaanse film zit Jimmy Fallon klem tussen honkbal en Drew Barrymore. RTL8, 20.30-22.30u.

Four Weddings and a Funeral (Mike Newell, 1994, Engeland). Aangenaam sentimentele relatiekomedie, die zich afspeelt tijdens vier huwelijksfeesten en een begrafenis. Scenarist Richard Curtis en regisseur Newell volgen een excentrieke groep vrienden uit de Britse upper class die geen van allen denken zelf ooit te trouwen, totdat Hugh Grant de hoed van Andie McDowell opmerkt. Ook met Kristin Scott Thomas en Rowan Atkinson.Net5, 20.30-22.55u.

The Bourne Identity (Doug Liman, 2002, VS). Effectieve actiefilm, naar thriller van Robert Ludlum, met Matt Damon als man die ondanks ernstig geheugenverlies ontdekt dat hij een belaagde CIA-agent is. Ook met Franka Potente (Lola Rennt) en Clive Owen. Kreeg vele vervolgen.RTL7, 20.30-22.45u.

Une affaire qui roule (Eric Veniard, 2003, F). Komisch drama over twee mannen van middelbare leeftijd die hun leven een andere wending willen geven. Chefkok Jean-Jacques (Clovis Cornillac) heeft genoeg van de eindeloze kritiek van zijn baas en neemt, in een vlaag van woede, ontslag. Om zijn eigen zaak te kunnen openen moet hij op cursus bij Claude (Denis Podalydès), die wordt aangestoken door zijn leerling en besluit schrijver te worden. Samen gaan ze hun dromen waarmaken. TV5, 21.00-22.30u.

The Good Shepherd (Robert De Niro, 2006, VS). Net als in zijn regiedebuut A Bronx Tale (1993), toont De Niro zich in de eerste plaats een acteursregisseur in dit drama over de geschiedenis van de CIA vanaf de oprichting in 1947 tot aan de mislukte invasie in de Cubaanse Varkensbaai. De spionnen doen hun werk op een aandoenlijk ouderwetse manier. Matt Damon krijgt als nadrukkelijk grijze protagonist een beetje kleur door Michael Gambon als literatuurprofessor en dubbelspion, Angelina Jolie als Damons echtgenote die van hem vervreemd is geraakt en Joe Pesci als een uit Cuba gevluchte maffiabaas. RTL7, 22.45-01.55u.

Informatief

De rekenkamer. Vanavond wordt uitgezocht waaruit het prijsverschil bestaat tussen een biertje uit de super en eentje in de kroeg.Ned.3, 20.25-21.05u.

Metropolis: verzet. Bijzondere reportages over kleine onderwerpen. Vanavond over een dorp met louter vrouwen in de Keniaanse provincie Samburu. De dames hadden genoeg van hun gewelddadige echtgenoten. Verder het verhaal van de New Yorkse kettingrookster Audrey die in haar stad nergens meer in het openbaar kan opsteken. Ze rookt nu kweek uit eigen kelder en doet dat waar en wanneer ze er zin in heeft. Tot slot de Chinees Jiang, die tegen het eten van vlees is en al jaren door zijn land rijdt om groenten te promoten.Ned.3, 21.05-21.35u.

Putin, Russia and the West. Slotaflevering van vierdelige serie. Vandaag de relatie tussen Barack Obama en Poetin en de verhouding tussen president Dimitri Medvedev en Poetin. Toen Obama president werd was hij vastbesloten om nucleaire wapens af te schaffen. Daarvoor had hij de Russen nodig en om daarmee een relatie op te bouwen zocht hij contact met Medvedev – daarbij Poetin vrijwel negerend. Ook aan de orde komt Medvedevs falende optreden tegen de economische crisis van 2008 en zijn nominatie van Poetin als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Kremlin-insiders, waaronder Medvedev en Poetin zelf, vertellen hoe die beslissing tot stand kwam – en hoe die beslissing er toe leidde dat Poetin nu voor het eerst kwetsbaar lijkt. BBC 2, 22.00-23.00u.

Holland Doc: Times like deese. Documentaire van Maarten Schmidt en Thomas Doebele over de Amerikaanse samenleving van nu aan de hand van de blues en de jonge generatie hiphoppers en rappers. Die vormt het zwarte commentaar op de Amerikaanse geschiedenis. Met o.a. L.C. Ulmer, James ‘Super Chikan’ Johnson, Josh ‘Razorblade’ Stewart, Enoch ‘7th Prophet’ en ‘Blind Mississippi’ Morris Cummings.Ned.2, 22.55-00.00u.

Empire of dust. Documentaire van Bram Van Paesschen over een cultuurclash. Lao Yang en Eddy werken allebei voor een Chinees bedrijf dat de weg moet herstellen tussen een afgelegen mijnstad en Lumumbashi, hoofdstad van de Congolese provincie Katanga. Lao Yang is logistiek manager, de vloeiend Mandarijn sprekende Congolees Eddy is zijn tolk. Omdat het materiaal uit China niet arriveert, moeten ze met plaatselijke ondernemers afspraken maken over de levering van bouwmaterialen. Wat volgt is een eindeloze rollercoaster van harde, maar ook hilarische onderhandelingen en misverstanden, waarop Lao Yang langzaam de Congolese manier van zakendoen leert. Canvas, 23.35-00.55u.