The Winter War: ook in kou en sneeuw gaat Afghaanse oorlog door

Er wordt gesproken over vervroegde terugtrekking van de internationale troepenmacht en mogelijke onderhandelingen met de Talibaan. Maar ook deze winter wordt er in Afghanistan hevig gevochten. Filmmaker John D. McHugh maakte er de documentaire ‘The Winter War’ over.

McHugh ging filmen en fotograferen in een kleine Amerikaanse legerpost in Kunar, een strategisch belangrijke provincie in het bergachtige noordoosten van Afghanistan. Kunar ligt vlakbij de grens met Pakistan en is al jarenlang het toneel van een heftige strijd tussen het Amerikaanse leger en de Talibaan.

Legerpost Checkpoint 2.5, waar McHugh filmde, staat middenin een gebied waar de Talibaan veel speelruimte hebben. McHugh bracht drie dagen door in Checkpoint 2.5 en wilde laten zien onder welke omstandigheden de daar gelegerde Amerikaanse militairen leven en opereren. In onderstaand audiofragment, dat geïllustreerd wordt met foto’s die McHugh in Kunar maakte, vertelt McHugh over zijn project:

Checkpoint 2.5 from John D McHugh on Vimeo.

Hieronder is de korte documentaire ‘The Winter War’ in z’n geheel te zien. Een prachtige fotoserie van McHugh is te bekijken op de site van Al Jazeera.

    • Pim van den Dool