Steevast

Gisteren is meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl geopend. Mocht u vandaag ineens een Midden- of Oost-Europeaan zien, dan weet u waar u dit kunt melden. Een soort Nationale Tuinvogeltelling, maar nu georganiseerd door de PVV, die zich herbront en nieuwe vijanden zoekt.

Verminder de hinder, maant de site. En: Meld steevast / Oost-Europese overlast. Sinterklaas is vroeg dit jaar.

Klik je het meldingsformulier aan, dan blijkt dat je volledig anoniem kunt inzenden. Naam noch mailadres hoef je op te geven. Alleen een plaatsnaam is verplicht, evenals het aanvinken van een van de categorieën: overlast / geluidsoverlast / parkeeroverlast / dronkenschap / verloedering. Bovendien kun je een ongelimiteerd aantal klachten vanaf dezelfde pc versturen. Zelfs de tuinvogeltelling en de internetverkiezing voor de meest sexy vegetariër zijn beter beveiligd.

Dus wat biedt de PVV straks aan minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) aan? Een paar gigabyte anonieme reaguursels en haatmail op verzoek.

Zou je op die manier een meldpunt oprichten tegen, zeg, de matige kwaliteit van Unoxrookworsten, dan zal die worstendraaier meteen een proces wegens smaad aanspannen. En winnen. En terecht.

Doe het dan goed, Wilders. Dan willen we ook betrouwbare data zien. Namen, kentekens, foto’s, littekens… en de hele zwik doorsturen naar de politie, want die moet optreden tegen zulke overlast, ongeacht of die gepleegd is door een Pool, een PVV’er, een Unoxrookworst of een tuinvogel.

Ik vermoed dat veel Oost-Europeanen inderdaad voor overlast zorgen, maar op deze manier kom ik volstrekt niet te weten hoe terecht mijn gevoel is. Niemand kan uitsluiten dat die meldingen afkomstig zijn van een klasje balorige scholieren tijdens een ophokuur. Zelfs Diederik Stapel pakte dat slimmer aan. Die camoufléérde tenminste nog de ongeldigheid van zijn data.

„Klachten worden echter vaak niet gemeld, omdat men het idee heeft dat er toch niets mee wordt gedaan”, stelt de site.

Met dit sullige meldpuntstuntje doen de PVV’ers precies datgene wat maakt dat het volk zo de pest heeft aan de politici: voorwenden een luisterend oor te zijn, terwijl het bij nader inzien om eigenbelang gaat – publiciteit, populariteit – zoals altijd, steevast.

    • Christiaan Weijts