‘Starters kunnen woningmarkt redden, geef ze financieel voordeel’

Starters zouden ook worden afgeschrikt door de onzekere arbeidsmarkt en de strengere eisen die banken tegenwoordig stellen bij het verstrekken van een hypotheek. Foto NRC / Arjan de Jongh

De mogelijkheden voor starters om een huis te kopen moeten worden vergroot. In een rapport over de Nederlandse hypotheekmarkt schrijft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat daar de sleutel ligt tot herstel van de woningmarkt.

In het Financieele Dagblad is te lezen dat EIB-directeur Taco van Hoek de weinige beweging op de woningmarkt wijt aan potentiële huizenkopers die eerst van hun eigen huis afwillen, maar daar niet in slagen. Daarentegen hoeft de starter niet eerst te verkopen, maar wordt wel door een aantal redenen beperkt in zijn mogelijkheden een eerste huis te kopen.

De EIB stelt daarom voor de overdrachtsbelasting helemaal af te schaffen om zo de ‘kosten koper’ fors te verlagen. Het instituut denkt ook aan een variant waarbij bijvoorbeeld een korting komt op die overdrachtsbelasting.

Een ander idee is om net als in Duitsland het bouwsparen te introduceren. Dan kan de huizenkoper vijf jaar lang maandelijks een bedrag belastingvrij sparen, maar wel rente ontvangen op het spaarbedrag. Ook zouden de notariskosten uit het huizenkoopproces gesloopt kunnen worden, zoals in Denemarken. De EIB stelt dat de banken aldaar transacties aan het Kadaster doorgeven, en niet de notaris.

    • Jules Seegers