Schril contrast

Children play on the back of a truck in Old Sanaa city, a UNESCO World Heritage site, February 8, 2012. The city is one of the oldest continuously inhabited cities in the world. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: SOCIETY TRAVEL) REUTERS

Deze kinderen speelden gisteren vrolijk achterin een truck in het historische stadscentrum van Sana’a, de hoofdstad van Jemen. De lachende gezichtjes staan in schril contrast met een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), dat diezelfde dag werd gepubliceerd. Daarin staat dat de Jemenitische veiligheidsdiensten tijdens de Arabische Lente in januari 2011 alleen in de stad Taizz al 120 mensen ombrachten. Onder wie zeker 22 kinderen. In heel Jemen schat HRW het dodental op 270.

Taizz was het centrum van de protesten tegen president Ali Abdullah Saleh, die toen al 33 jaar aan de macht was. Volgens HRW was het daardoor ook het centrum van mensenrechtenschendingen door het Jemenitische leger. Het leger zou ziekenhuizen hebben gebombardeerd en bestormd, medisch personeel hebben aangevallen en patiënten onder schot hebben gedwongen het ziekenhuis te verlaten.

President Saleh heeft amnestie voor deze misdaden bedongen, in ruil voor het overdragen van de macht aan zijn vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi. Op 21 februari zijn er verkiezingen voor het presidentschap. Hadi is de enige kandidaat. Een lage opkomst wordt verwacht, wat de legitimiteit van de nieuwe president zal ondermijnen.

Saleh is in de Verenigde Staten voor medische behandeling. Hij liet dinsdag weten voor de verkiezingen te zullen terugkeren naar Jemen.