Satudarah moet weg uit R’dam

Motorclub Satudarah moet vertrekken uit zijn Rotterdamse clubhuis. Dat staat in een brief die burgemeester Aboutaleb gisteren aan de gemeenteraad heeft verstuurd. Het gebouw aan de Van Helmontstraat, bij het Marconiplein, is het eerste officiële clubhuis van Satudarah in Nederland.

De club heeft het pand in bruikleen en moet vertrekken nu de gemeente een nieuwe huurder heeft gevonden. Rotterdam zal een nieuw gebouw voor Satudarah niet faciliteren. De Hells Angels hadden tot voor kort ook een onderkomen in Rotterdam, maar zijn daaruit vertrokken.

Volgens burgemeester Aboutaleb is niet gebleken dat de motorclubs zich in Rotterdam bezighouden met criminele activiteiten. Wel zou de sluiting in lijn zijn met de landelijke aanpak van zogenoemde ‘outlaw bikers’, motorbendes die zich bezighouden met afpersing, intimidatie, vuurwapens en geweld. Aboutaleb zegt dat hij daarom „niet staat te springen” om deze clubs te huisvesten. Als er een vestigingsaanvraag komt, zal er een „zeer uitgebreide screening” plaatsvinden, zegt hij.

Burgemeesters van twintig gemeenten ontwikkelen uniform beleid om de opmars van criminele motorclubs in met name de horeca te stuiten. Overheden moeten „het leven van de zware jongens heel zuur maken”, zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Gerrit van der Burg onlangs in deze krant.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) kondigde aan dat de strafrechtelijke aanpak van motorclubs wordt opgevoerd. Hij wil het voor bikers moeilijker maken om evenementen te organiseren of om clubhuizen te bouwen.