Raad wil communicatie-experts bij incidenten als Chemie-Pack

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet kritisch kijken naar de aanpak van incidenten die de veiligheidsregio’s overstijgen. Dat adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag bij de presentatie van het eindrapport over het functioneren van Chemie-Pack.

De grote brand van 5 januari bij het Moerdijkse bedrijf Chemie-Pack. Foto WFA / Erald van der Aa

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten moet kritisch kijken naar de aanpak van incidenten die de veiligheidsregio’s overstijgen. Dat adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag bij de presentatie van het eindrapport over het functioneren van Chemie-Pack.

De Raad legt de nadruk op incidenten die geen nationale ramp kunnen worden genoemd, maar wel dermate ernstig zijn dat een enkele veiligheidsregio niet afdoende kan optreden. De Raad presenteerde vandaag het onderzoek naar de brand bij het inmiddels failliete bedrijf in Moerdijk vorig jaar, waarvan de meest kritische inhoud tegenover het optreden van Chemie-Pack, de gemeente en hulpdiensten al was uitgelekt.

Opstelten zou ervoor moeten zorgen dat gemeenten die te maken krijgen met een groot incident direct experts op het gebied van crisiscommunicatie tot hun beschikking hebben. Chemie-Pack hield zich volgens het rapport niet aan de vergunningen, en deze werden niet gecontroleerd door desbetreffende instanties. Het eigen beleid en procedures zijn niet gehandhaafd en de communicatie verliep chaotisch na uitbraak van de enorme brand.

Brand escaleerde door plaatsing onveilige containers

De brand kon snel escaleren doordat er massaal brandbare stoffen stonden opgeslagen in kwetsbare containers op plaatsen waar dat niet is toegestaan. De Onderzoeksraad beveelt aan die containers onder de aandacht van de industrie te brengen. Brancheorganisaties zouden moeten zorgen dat leveranciers en afnemers eisen aan die containers stellen.

De overheid zou zich te traag en te coulant hebben opgesteld bij het toezicht en de handhaving, zo blijkt uit het rapport. Ook zou er geen regie zijn geweest op de crisiscommunicatie. Ook speelde de overheid volgens de onderzoekers onvoldoende in op de informatiebehoefte van de samenleving.

    • Annemarie Coevert