‘Raad van Commissarissen Ajax stapt vandaag vrijwillig op’

Nederland, Haarlem, 07-12-2011. Rechtzaak, kort geding van Johan Cruijff tegen Ajax NV en daarmee ook de raad van commissarissen waar hij al geruime tijd mee overhoop ligt. Foto: Olivier Middendorp Ten Have met rechts van hem Olfers bij het kort geding van Johan Cruijff tegen Ajax NV en daarmee ook de raad van commissarissen. Foto NRC / Olivier Middeldorp

De kwestie-Van Gaal, en de daarop van Johan Cruijff verloren rechtszaak, doet de Raad van Commissarissen van Ajax ‘vrijwel zeker’ besluiten vandaag op te stappen. Daarmee zou het de eer aan zichzelf houden. De Volkskrant bericht over het vrijwillig opstappen na informatie uit ‘betrouwbare bron’.

De commissarissen Marjan Olfers, Paul Römer, Edgar Davids en hun frontman Steven Ten Have botsten in het half jaar dat ze dienst deden veelvuldig met het vijfde lid Johan Cruijff. Dieptepunt was de racisme-rel rond Cruijff en Davids.

De voorgenomen aanstelling van Louis van Gaal die deze week door de rechter ongeldig werd verklaard nekte het viertal uiteindelijk. Want morgen was de RvC zeer waarschijnlijk sowieso weggestemd door de bijzondere aandeelhoudersvergadering. Winst is nu voor de club Ajax dat de bestuursraad zelf opzoek kan naar nieuwe commissarissen. Hadden Ten Have en co gewacht op de aandeelhoudersvergadering, dan waren deze benoemingen op het bordje van de Ondernemingskamer terechtgekomen en had de club veel minder inbreng gehad.

Peter Wakkie, de advocaat van Ten Have c.s. in de zaak tegen Cruijff, wees na de uitspraak nog op de mogelijkheid dat de RvC van Ajax de aandeelhoudersvergadering kon “afblazen”, waarmee het opzeggen van vertrouwen niet kon plaatsvinden. Die weg wordt dus waarschijnlijk niet bewandeld waardoor ook Cruijff in zijn oude rol van adviseurs kan terugzakken.

    • Jules Seegers