Probleem Sap in aanloop naar partijcongres: GL-stemmers tegen ‘Kunduz’

Een jaar geleden: opluchting nadat op het partijcongres een motie van afkeuring van de missie is weggestemd. Foto NRC / Roel Rozenburg

Een ruime meerderheid van de GroenLinks-stemmers vindt dat hun partij de steun aan de Nederlandse missie in het Afghaanse Kunduz moet intrekken. En dat is beroerd nieuws voor partijleider Jolande Sap die zaterdag op het GL-congres door meerdere afdelingen gevraagd zal worden steun aan de missie geheel of gedeeltelijk stop te zetten.

Van de mensen die nu GroenLinks zouden stemmen, is 63 procent van oordeel dat hun partij de stekker uit de missie moet trekken. Van deze groep vindt zelfs 69 procent dat de partij nooit toestemming had moeten geven voor de missie, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond voor persbureau Novum in aanloop naar het partijcongres.

Dankzij de steun van GroenLinks kon de politietrainingsmissie doorgang vinden. Medio vorige maand zei GroenLinks-fractieleider Jolande Sap na een bezoek aan Afghanistan nog positief te zijn over de missie. Ze zei ‘onder de indruk’ te zijn van de verrichtingen van de Nederlandse politietrainers.

Opvallend is dat 66 procent van de mensen die nu GroenLinks stemmen, aangeeft heimwee te hebben naar de voormalige fractievoorzitter van de partij Femke Halsema. Van alle Nederlanders is dat ‘slechts’ 44 procent. Toch vindt 66 procent van de huidige GroenLinks-aanhangers dat Sap het goed doet, van alle Nederlanders is 44 procent het daarmee eens.

    • Jules Seegers