Parlement Libië wordt grotendeels partijloos

Het grootste deel van de 200 zetels in het komende parlement in Libië zal naar onafhankelijke kandidaten gaan, zo blijkt uit de definitieve versie van de nieuwe kieswet die gisteren in Tripoli is gepubliceerd. Om twintig procent van de zetels mogen politieke partijen strijd leveren.

Aanvankelijk wilde de nationale overgangsraad, het interim-bestuur, alle zetels voor onafhankelijke kandidaten bestemmen. Maar daartegen hadden de politieke partijen die sinds de val van Moammar Gaddafi zijn opgericht fel verzet aangetekend. Zij betoogden dat rijke en machtige tribale figuren dan de politiek zouden gaan beheersen. Met 80 procent van de zetels in hun handen houden ze die mogelijkheid. Ook militieleiders, die zich nog steeds volop manifesteren, zullen zich naar wordt aangenomen als onafhankelijke kandidaten aanmelden.

Het eerdere besluit om 10 procent van de zetels voor vrouwelijke kandidaten is geschrapt. Maar volgens vrouwengroepen garandeert een bepaling dat partijen op hun lijsten om en om mannelijke en vrouwelijke kandidaten moeten zetten dat 40 vrouwen in het parlement komen. Vrouwenorganisaties vreesden dat in de conservatieve, tribale maatschappij die Libië is, zonder een vorm van quotum geen enkele vrouw zou worden gekozen. Maar of deze bepaling standhoudt, is nog niet zeker. Volgens sommige bronnen hadden veel Libische burgers zich tegen zowel positieve als negatieve discriminatie getoond. De Nationale overgangsraad publiceerde een eerdere versie van de kieswet in december op zijn website, en riep de burgers op op de tekst commentaar te leveren.

De verkiezingen worden volgens plan in juni gehouden. Eerste taak van het parlement wordt een grondwet op te stellen. Onder het oude bewind werd Libië bestuurd op grond van Gaddafi’s Groene boekje, zijn politieke theorie. (Reuters)