Over de haag

(A)sociale werkplek

Het idee ontstond tijdens een debat: premier Mark Rutte, oppositieleider Job Cohen en Emile Roemer moesten eens op bezoek bij een sociale werkvoorzieningsplek. Samen. Dat gaat nu gebeuren. In Tilburg, maandag bij de Diamant-groep. Het gezamenlijke bezoek is groots opgezet, inclusief vastgestelde ‘beeldmomenten’ voor de media en vier verschillende persvoorlichters voor alle vragen. Deze dan alvast: toen een subsidiekraan vorig jaar dichtging, eindigden 115 Diamant-mensen op straat. De lokale PvdA demonstreerde en verweet Rutte toen „asociale bezuinigingen”. Eens?

Rentmeesterschap

Ruim twee weken geleden hield regeringspartij CDA nog een hoeracongres. De partij was aan het vernieuwen, goed hè. Nu zegt voorzitter Ruth Peetoom dat het geld op begint te raken. Minder subsidie na de halvering van de Kamerfractie, minder geld voor studie en een duur congres, jawel, dat van twee weken geleden. De partij moet nu „net als iedere Nederlander zuinig omgaan met het geld dat we hebben”.

Identiteit kwijt

De Kamer kan wel willen dat de plastic identiteitskaart tien in plaats van vijf jaar geldig is, minister Liesbeth Spies niet. De kaart zou slijtagegevoelig zijn. Grappig, zegt SP’er Ronald van Raak: „Bij mijn weten is bij plastic meestal de klacht dat het zo lángzaam vergaat.”

Mark en Gerrit (1)

De voornaamste adviseurs van het kabinet werden uitgenodigd op het Catshuis. Raad van State, Rekenkamer, De Nederlandsche Bank, Centraal Planbureau, et cetera. De premier heeft beloofd dat hij spanningen wil wegnemen. Dus wat denk je? Wie neemt het woord? Niet de premier. Die heeft bankier en partijgenoot Gerrit Zalm ingeschakeld voor het gladstrijken van plooien. Zijn boodschap: iets minder lange tenen graag. Als we elkaar soms de waarheid zeggen, wil dit niet zeggen dat we niet van elkaar houden.

Mark en Gerrit (2)

Aan tafel zaten genoeg routiniers om het hier niet bij te laten. Dus ze spraken over lekken. Over regeringsreacties voordat het advies zelfs uit is. Over trucs waarmee bewindslieden het werk van de adviesorganen onschadelijk maken. Het gesprek was soms gespannen, maar niet onaangenaam. De afloop: premier Rutte laat nu een verslag maken, dat gaat naar de Kamer, en dan, zegt een aanwezige, „zullen we eens zien hoe open hij werkelijk is”.

Wie is de minister?

Een staatsprijs (de Mensenrechtentulp) aan een Chinese activist geven, dat is niet handig voor de handelsbelangen. Dus belde „een” minister naar de jury, zegt juryvoorzitter Cisca Dresselhuys. Was er geen andere kandidaat? Dresselhuys doet geheimzinnig over welke minister belde. „Misschien neem ik het geheim wel mee het graf in.” Een tipje van de sluier dan? „Spannend hè, misschien meldt de minister zichzelf wel. Het is net Wie is de mol?”

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.