Oud-wielrenner Ullrich alsnog geschorst vanwege bloeddoping

Ullrich, een jaar voor zijn ontslag bij T-Mobile aan het stoempen in de Alpen. Foto APp / Eddy Risch

Jan Ullrich is door sporttribunaal CAS voor twee jaar geschorst wegens dopinggebruik. De 38-jarige Duitser raakt ook zijn derde plaats in de Ronde van Frankrijk in 2005 kwijt voor betrokkenheid bij het dopingschandaal Operacíon Puerto, gerund door de omstreden Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

Ullrich won de Tour in 1997 en werd daarmee de eerste Duitser ooit die dat voor elkaar kreeg. Toen in 2006, aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk, de zaak-Fuentes aan het licht kwam werd hij direct door zijn ploeg T-Mobile op non-actief gesteld.

De Duitser, die nog tijdens diezelfde Tour werd ontslagen en nooit meer terugkeerde als prof, heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij de zaak rondom bloeddoping. Uit de top tien van die betreffende Ronde van Frankrijk - gewonnen door Lance Armstrong - zijn nu zes renners uit competitie gezet vanwege dopinggebruik.

Alcohol en xtc

Het CAS heeft Ullrich nu geschorst tot augustus 2013. Al zijn resultaten sinds mei 2005 worden geschrapt en daar valt dus ook zijn podiumplek van de Tour uit dat jaar onder.

De eis van de internationale wielerbond UCI om alle resultaten vanaf mei 2002 te schrappen werd niet gehonoreerd. In dat jaar werd Ullrich gearresteerd voor rijden onder invloed. In zijn bloed werd toen ook xtc aangetroffen. Het toenmalige Team Telekom ontsloeg Ullrich, die werd geschorst voor een half jaar.

    • Jules Seegers