Opnieuw tientallen doden in Homs - China ontvangt Syrische oppositie

Gewonde mannen in de wijk Bab Amr in de Syrische stad Homs, die al dagenlang onder vuur wordt genomen door het Syrische leger. Foto Reuters

Voor de zesde dag op rij neemt het Syrische leger een aantal wijken in de stad Homs zwaar onder vuur. Volgens activisten zijn daarbij vandaag weer tientallen doden gevallen. China maakte intussen bekend zijn eerste contacten te hebben gelegd met de Syrische oppositie.

Het Syrische leger voerde ook vanochtend weer vooral aanvallen uit in de wijken Bab Amr en Khalidiya, waar de opstand tegen het regime van president Assad het hevigst is en waar het gewapende verzet het grootst is. Activisten vertelden aan Al Jazeera dat drie families werden gedood bij de beschieting van een wooncomplex in Bab Amr. De wijk werd aan het begin van de middag volgens de Syrische Revolutionaire Raad, een organisatie van activisten, bestookt door helikopters. Het aantal dodelijke slachtoffers van vanmiddag lag vanmiddag volgens verschillende bronnen tussen de 29 en 56.

Beluister hieronder het verhaal dat Omar Shakir, een inwoner van de wijk Bab Amr in Homs, vanochtend deed aan Al Jazeera:

China legt eerste contacten met vertegenwoordigers Syrische oppositie

China heeft deze week voor het eerst een delegatie van de verschillende Syrische oppositiegroepen ontvangen. Dat maakte een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend bekend. Het bezoek van de Syrische oppositie is opmerkelijk, omdat China samen met Rusland dit weekend een veto uitsprak over een VN-resolutie waarin het Syrische regime veroordeeld werd. Het ministerie zei vanochtend echter dat China “contacten wil onderhouden met relevante Syrische oppositiegroepen”.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon sprak gisteravond zijn “diepe teleurstelling” uit over het feit dat de VN-Veiligheidsraad niet met één duidelijke stem kan spreken om het bloedvergieten in Syrië te stoppen. Binnen de Arabische Liga wordt momenteel gesproken over een mogelijke hervatting van de waarnemersmissie in Syrië met steun van de Verenigde Naties. Ban Ki-moon voert daarover gesprekken gevoerd met Nabil Elaraby, het hoofd van de Liga. Ook is er de mogelijkheid van een gezamenlijke speciale gezant geopperd voor Syrië.

    • Pim van den Dool