Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Honderd doden Syrië - gebrek aan medicijnen en bloeddonoren

In de Syrische stad Homs vielen vandaag waarschijnlijk zeker honderd doden bij bombardementen. Ook is er een groot te kort aan donorbloed en medicijnen ontstaan. Foto Reuters

De zesde dag van aanvallen op de Syrische stad Homs heeft niet alleen opnieuw aan honderd mensen het leven gekost. Ook is een gebrek aan donorbloed en medicijnen ondertussen een levensgevaarlijk probleem.

Tussen de bombardementen door riepen Syriërs in Homs vandaag met luidsprekers en megafonen om medische middelen en nieuwe bloeddonoren, meldt persbureau AP.

Mohammed Saleh, een activist in Syrië, zei vandaag over de telefoon tegen dat persbureau:

“Er zijn genoeg medicijnen in de apotheken, maar het is heel lastig ze te brengen naar waar ze nodig zijn, ze bereiken de gewonden niet.”

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn er vandaag zeker honderd doden gevallen. CNN baseert zich daarbij op de Local Coordination Committees, een netwerk van Syrische activisten. De bombardementen van vandaag zouden de zwaarste zijn op Homs tot nu toe.

Verslag door persbureau Reuters van aanvallen op Homs vandaag:

‘Rode Halve Maan met medicijnen op weg naar Baba Amr aangevallen’

CNN schrijft op zijn website verder dat een Syrische delegatie van De Rode Halve Maan (de islamitische versie van Het Rode Kruis), die eerder deze week met medicamenten de wijk Baba Amr in Homs bereikte, werd aangevallen. De delegatie moest omkeren zonder dat zij de gewonden in de wijk had kunnen helpen.

Zo’n zestig procent van de huizen in Baba Amr zouden volgens de bronnen van CNN zijn verwoest door de aanhoudende bombardementen van deze week.

Een dokter met de naam Ali (uit veiligheidsoverwegingen vermeldt CNN niet zijn achternaam) benadrukt dat er geen vluchtroutes meer uit de wijk Baba Amr bestaan. Hij zegt:

“Ook alle omringende wijken liggen onder vuur, en op alles wat beweegt wordt geschoten. We hopen en bidden dat de internationale gemeenschap een doorgang creëert die burgers en gewonden de mogelijkheid zal geven de gevechten te ontvluchten.”

Neef Assad wint rechtszaak en krijgt weer toegang tot bankrekening

Ondertussen zoekt de internationale gemeenschap naar nieuwe diplomatieke wegen om het bloedvergieten in Syrië te stoppen. Dat is niet eenvoudig, omdat China en vooral Rusland het regime van dictator Bashar al-Assad blijven steunen. Zij blokkeerden zaterdag een veroordelende resolutie in de VN-veiligheidsraad.

En internationale sancties hebben wel effect op de Syrische economie, maar konden er niet voorkomen dat de militaire offensieven van Assad zijn blijven voortduren. Zeker 5.400 mensen zijn al omgekomen bij gevechten tussen het overheidsleger en verzetsgroepen. Dit dodental kan zelfs nog hoger liggen. Over het precieze aantal slachtoffers bestaat veel onduidelijkheid.

Het neemt niet weg dat een neef van de Syrische president Assad vandaag een rechtszaak heeft gewonnen die de bevriezing van zijn Zwitserse bankrekening met daarop 3 miljoen euro ongedaan maakt. De neef, met de naam Hafez Makhlouf, is een kolonel in het leger van Assad.

Ook werd vandaag nog bekend dat de Nationale Overgangsraad in Libië de Syrische diplomaten in dat land heeft verzocht te vertrekken.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept op tot actie met betrekking tot Syrië: