‘NS en Prorail moeten eerder dienstregeling aanpassen’

Reizigers vragen informatie op Utrecht Centraal. De NS rijdt ook de komende dagen nog met een aangepaste dienstregeling. Foto NRC / Arjan de Jongh Reizigers vragen informatie op Utrecht Centraal. De NS rijdt ook de komende dagen nog met een aangepaste dienstregeling. Foto NRC / Arjan de Jongh

De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder Prorail moeten bij streng winterweer sneller reageren en eerder overgaan op een aangepaste dienstregeling. Zo verminderen de bedrijven de kans op ontregelingen door vorst zoals die van het afgelopen weekend.

Dat schrijft verkeersminister Melanie Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de NOS. Schultz van Haegen: “hiermee wordt voorkomen dat verstoringen zich bij onverwachte omstandigheden als een olievlek verspreiden en het hele treinverkeer tot stilstand komt”.

Daarnaast schrijft de verkeersminister in haar brief dat ze graag ziet dat de NS en Prorail het spoornetwerk betrouwbaarder maken. Een onverwachte gebeurtenis die het treinverkeer bemoeilijkt, moet opgevangen worden door de twee bedrijven. Ook als dat betekent dat de trajecten die de treinen rijden korter worden of reizigers vaker moeten overstappen.

Vorige week donderdag werd het treinverkeer rond Amsterdam en Utrecht zwaar ontregeld door de strenge vorst. De NS stelde hierop een aangepaste dienstregeling op waardoor minder treinen rijden en rekening gehouden moet worden met vertragingen. Schultz van Haegen liet toen al weten opheldering van de NS en ProRail te willen krijgen over de chaos op het spoor die duizenden reizigers trof. Aankomende dinsdag bespreekt de verkeersminister in de Tweede Kamer over de problematiek op het spoor.

Afgelopen weekend liet Schultz van Haegen weten dat ze advies gaat inwinnen bij landen die vaker te maken hebben met extreme kou, bijvoorbeeld Zwitserland. (NOS)

    • Hans Klis