Nog beter dan Sven

Jorrit Bergsma veroverde voor de tweede keer de NK marathon op natuurijs. Volgens velen is hij de beste schaatser ter wereld.

NOVUM67:NK MARATHONSCHAATSEN OP NATUURIJS:EMMEN;08FEB2012-Jorrit Bergsma wint solo in Emmen het NK marathonschaatsen op natuurijs. Bergsma kwam achterste voren over de streep. Bergsma won in 2010 ook al het NK op natuurijsNovum/adg/str.Arjan de Graaf Novum ARJAN DE GRAAF

Schaatsredacteuren

Emmen. Wie is de beste schaatser ter wereld? Schaatsmiljonair Sven Kramer, de man die altijd en overal het middelpunt is van schaatsend Nederland, met talloze titels, records en zijn ultieme olympische ambities? Of Stefan Groothuis, onlangs in Calgary gekroond tot wereldkampioen op de korte afstanden?

Mis.

Zijn naam is Jorrit Bergsma, 26 jaar oud, en hij woont in het Friese Oaldeboarn. Laat hem in een hal schaatsen, op een spiegelgladde ijsvloer zonder wind. Op buitenijs, in de snijdende kou. Laat hem strijden met de wereldtop over vijf of tien kilometer. Of met een peloton vol onverzettelijke mannen van de lange adem, over honderd en desnoods tweehonderd kilometer. Bergsma kan overal winnen, dankzij zijn superieure schaatstalent.

„De beste schaatser ter wereld, over tien kilometer”, zei zijn ploegleider en coach Jillert Anema gisteren, nadat Bergsma gistermiddag op het natuurijs van de Rietplas in Emmen alweer voor de tweede in zijn prille loopbaan nationaal marathonkampioen was geworden. Na een onnavolgbare solo in de laatste tien kilometer.

„Bergsma is absoluut de beste schaatser ter wereld, veel beter dan Sven Kramer”, oordeelt ook Henk Angenent, in 1997 de laatste Elfstedenwinnaar en nu coach van de concurrerende Wadro-ploeg. „Winnen op 200, 100, 10 en 5 kilometer, dat kan niemand in de hele wereld. Wie is er dan de beste allrounder? Zo’n schaatser moet je als sponsor elk jaar een miljoen euro geven, zodat hij onbezorgd met zijn sport bezig kan zijn. Bergsma presteert veel meer dan alle langebaanschaatsers en is het hele seizoen goed. Het is echt belachelijk dat hij veel minder verdient dan zij.”

Voorlopig verdient Bergsma bij de succesvolle BAM-ploeg een fractie van wat zijn provinciegenoot Kramer opstrijkt bij TVM. Marathonschaatsen heeft minder status, de salarissen staan in geen verhouding tot de langebaan.

Terwijl langebaanschaatsers al jaren verkondigen dat natuurijs funest is voor hun techniek, schakelt Bergsma moeiteloos tussen beide disciplines. „Een vijf kilometer op de baan is goed voor mijn timing”, verklaart hij. „Dat gebruik je ook weer op natuurijs. De hardheid die je krijgt op de marathon, kun je weer gebruiken op de langebaan.”

Binnen de bevroren wereld van de marathonrijders mag Bergsma bekend staan als een nietsontziende ijsbeul, daarbuiten verandert hij in een zachtaardige, bijna verlegen jongen. Juist die bescheidenheid maakt hem tot een graag geziene rijder in het marathonpeloton, zegt de nummer drie van de NK van gisteren, Rick Smit, die de laatste jaren vrijwel dagelijks met Bergsma trainde. „Jorrit is een heel rustige, zachte jongen. Een onwijs goeie kerel in een ploeg. Je kunt altijd bij hem komen als je wat wilt weten, een echte teamplayer.”

Zelfs Sven Kramer sprak bewonderend over de bijzondere techniek van zijn provinciegenoot, toen hij begin november bij de NK afstanden op de vijf en tien kilometer tekort kwam tegen Bergsma. „Ik ben bijna jaloers als ik zie hoe Jorrit hem raakt”, zei Kramer. „Technisch reed hij gewoon beter dan ik. Je moet schaatsen zoals Bergsma hier deed.”

Is Bergsma beter dan Kramer? „Hij is een heel goede schaatser. Maar Jorrit is beslist niet beter dan Sven”, nuanceert Yep Kramer, vader van Sven en ploegleider van Team Van Werven. „Hij heeft het voordeel dat hij alleen lange afstanden rijdt. Dat is makkelijker dan wanneer je ook de 500 en 1.500 meter erbij pakt, zoals Sven.”

De ontdekking van duursporter Bergsma en zijn marathonmaten stelt in elk geval de oude, vertrouwde aanpak van het langebaanschaatsen ter discussie. Als het aan hemzelf ligt, is het NK op natuurijs niet zijn laatste zege. „De Spelen van Sotsji zijn ook een doel. Daar wil ik graag voor de overwinning meedoen.” En de rest van dit seizoen? „Als het even kan wil ik ook nog een titel halen bij de WK afstanden. Daar ga ik wel voor.”

En misschien komt hij er nog wel, die andere grote wedstrijd.

    • Maarten Scholten
    • Rob Schoof