Nieuw kinderverhaal van James Joyce gepubliceerd

Een kinderverhaal van de Ierse schrijver James Joyce is voor het eerst uitgegeven door Ithys Press, een kleine uitgeverij in Ierland. Dat meldt the Guardian. Het gaat om het verhaal The Cats of Copenhagen dat Joyce op 5 september 1936 in een brief aan zijn kleinzoon uitschreef.

Volgens the Gaurdian is The Cats of Copenhagen het jongere tweelingzusje van The Cat and the Devil, Joyces verhaal over hoe de Duivel in een nacht een brug bouwt over een Franse rivier.

Joyce richtte de brief aan zijn kleinkind Stephen James Joyce. Joyce zat in Denemarken terwijl zijn 4-jarige kleinzoon op dat moment in Frankrijk woonde. Volgens uitgeefster Anastasia Herbert laat het verhaal Joyces gevoel voor humor zien en kan het soms zelfs absurdistisch genoemd worden.

De Zurich James Joyce Foundation, die de brief ooit door een familielid van Joyce gedoneerd heeft gekregen, spreekt schande van het handelen van Ithys Press. Zij hebben naar eigen zeggen geen toestemming verleend voor de publicatie van het werk.

In reactie daarop heeft Ithys Press laten weten dat de niet-gepubliceerde werken van Joyce zich sinds 1 januari 2012 in het publieke domein bevinden. Het auteursrecht is verlopen. Om die reden is de uitgeverij van mening correct te hebben gehandeld.

    • Roderick Nieuwenhuis