muziek

Het Elias Kwartet

Erik Satie

Concert in de vorm van een peer van het Nederlands Blazers Ensemble is een voorstelling over het leven van de absurdistische componist Erik Satie. Met zijn tegen de haren in strijkende eigenzinnigheid was Satie de held van jonge componisten en kunstenaars in Parijs rond 1900. Zo werkte hij met de schilder Pablo Picasso en met oprichter van de Ballets Russes Sergej Diaghilev. Creatieven ondersteunden elkaar met hun ideeën en activiteiten. Het Nederlands Blazers Ensemble wil die dynamiek weer tot leven brengen in een voorstelling in de geest van Satie, met de ogen en oren van hedendaagse kunstenaars van nu. Zo is de muziek bewerkt door componisten als Micha Hamel en Vincent van Warmerdam. En zijn er korte absurdistische films te zien van jonge filmmakers. 9 feb, 20.15 uur. Grote Kerk, Enschede. www.nbe.nl

De Avonduren

De afgelopen maanden zijn in de Kytopia studio’s de fundamenten gelegd voor een nieuw project: De Avonduren. Frontman Kapabel vertelt magische, avontuurlijke en muzikale sprookjes, fabels, mythen en sagen. Wammus Langnek, Koning Kater en Sjakie Schildpad, het zijn slechts enkele personages uit de verhalen die metaforisch vertellen over de samenleving, sterfelijkheid, vriendschap en liefde. Die verhalen worden verankerd door een aantal muzikanten van The Kyteman Orchestra. Samen met Simon Akkermans (van C-Mon & Kypski) hebben zij de muziek geschreven. De Avonduren is een combinatie van tekst en klank met invloeden van jazz, folk, hiphop, funk en drum ‘n’ bass.

10 feb, 20.30 uur, Paard van Troje, Den Haag. Daarna op tour door heel Nederland. www.kytopia.com

Tour de chanson

Het Nederlands Kamerkoor is op een ‘tour de chanson’ samen met de in Amsterdam gevestigde componist en troubadour Matthias Kadar. Zij zingen covers van onder andere Ramses Shaffy en Jacques Brel. De charme van dit programma schuilt in de onorthodoxe opzet en Kadars scherpe voelsprieten voor liederen met een theatrale kwaliteit. Het Kamerkoor mag zijn kwaliteiten soms even etaleren in door Kadar nieuw gecomponeerde werken, zoals het sfeervolle Stehen op tekst van Celan. Maar gearrangeerde chansons hebben de overhand. 12 feb, 14.15 uur, De Vereeniging, Nijmegen & 15 feb, 20.15 uur, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. www.nederlandskamerkoor.nl

Het Elias Kwartet

Het Elias Kwartet won dit jaar de BBC Music Magazine Award Newcomer of the year voor de debuut-cd. Die cd van de jonge muzikanten uit Sheffield is geheel gewijd aan de Engelse componist Benjamin Britten. In het Amsterdamse Concertgebouw zal Het Elias Kwartet een strijkkwartet van Britten spelen. Daarnaast klinken onder anderen Beethoven, Purcell en vooral Mendelssohn waarmee het kwartet de eerste successen behaalde. 9 feb & 11 feb, 20.15 uur. Concertgebouw (kleine zaal), Amsterdam. www.concertgebouw.nl

Nostalgia 77

Nostalgia 77 is het muziekproject van de Britse funk-, hiphop- en jazzproducer Benedic Lamdin. Onlangs bracht hij zijn vierde studioalbum The Sleepwalking Society uit waarop ook de soulzangeres Josa Peit te horen is. Samen met haar toert hij deze maand door Europa. 10 feb, 21.30 uur. Bird, Rotterdam & 11 feb, 22.30 uur. MC theater, Amsterdam. www.nostalgia77.com