muziek

Het hart op de tong

pop Lange Frans: Levenslied

Sinds Moppie, de hit van Lange Frans & Baas B uit 2004, staat de Amsterdamse rapper Frans Frederiks bekend als soepele praatjesmaker. Maar zijn ambities gaan verder dan die van de gemiddelde straathoekrapper, bleek uit liedjes als Het Land van.., waarin Frans de stand van zaken in Nederland probeerde samen te vatten. Zo is ook zijn eerste solo-cd Levenslied een ambitieus werkstuk, waarop Frans in zestien nummers zijn wijsheid over de luisteraar uitstrooit; over de geboorte van zijn kinderen, het formaat van bordelen (‘waarin je kunt verdwalen’), en zijn respect voor hardwerkende krantenjongens en marktkooplui. De teksten zijn ontwapenend in hun streven naar goedheid en oprechtheid. Frans heeft het hart op de tong, rapt met een onvervalste Amsterdamse ‘s’, en legt een verbeten cadans in de woorden. Allerlei collega-zangers werken mee, van Thé Lau (in het doorleefde Zing Voor Me) tot Jah6 in het Doe Maar-achtige Nergens Goed Voor. Verrassend is de verschijning van Anita Meyer, in een nieuwe versie van haar Why Tell Me Why, waarin Frans wordt begeleid door gladjakkerige synthesizers maar er dankzij inzet en soepele rhymes een stoer nummer van maakt.

    • Hester Carvalho