Moeiteloze melodieën

Moeiteloze melodieën

lichte muziekGerard van Maasakkers: Lijflied

„Nu zie ik pas hoe jong ik was”, zingt Gerard van Maasakkers in het titelnummer van zijn nieuwe cd Lijflied dat letterlijk over zijn lijf gaat. Het door zijn jeugdfoto’s geïnspireerde liedje is de passende opening voor een verzameling hoogstpersoonlijke liedjes waarin de Brabantse troubadour wederom laat horen hoe bekoorlijk zijn repertoire vaak is – met woorden die in al hun eenvoud precies de juiste betekenis hebben, zonder in clichés te verzinken, en met melodietjes die telkens klinken alsof ze moeiteloos gevonden zijn. Van Maasakkers zingt over weemoed en levenslust, in ballades en ietwat countryachtige uptemponummers, met een gruizig randje aan zijn stem dat hem voortdurend herkenbaar maakt. Bijna alles is van eigen hand, op drie teksten van toneelschrijver Peer Wittenbols na, die qua sfeer en gevoel volkomen vergelijkbaar zijn met de rest. Zoals een wondermooi liedje over een kleine jongen die – wellicht niet toevallig – Gerard heet en „voorlopig eeuwig vijf” is.

Van Maasakkers wordt welluidend begeleid door gitarist Harry Hendriks, pianist Mike Roelofs en drummer Arthur Lijten, met wie hij dit seizoen ook een theatertournee maakt.

    • Henk van Gelder