‘Met de kast van Bas Heijne ben ik een dag bezig geweest’

Welke boeken staan er bij Sylvia Toth in de kast? En bij Peter Buwalda? Erwin Reijers weet het antwoord: hij indexeert boekenkasten van BN’ers. De persoonlijke blog van Erwin Reijers, vormgever bij een reclamebureau, bevat een rubriek getiteld ‘De boekenkast‘. Als Reijers in een tijdschrift, krant of op internet een foto van een Bekende Nederlander

De boekenkast van Bas Heijne, vorige maand in Vrij Nederland. De cirkels met cijfers zijn toegevoegd door Erwin Reijers.

Welke boeken staan er bij Sylvia Toth in de kast? En bij Peter Buwalda? Erwin Reijers weet het antwoord: hij indexeert boekenkasten van BN’ers.

De persoonlijke blog van Erwin Reijers, vormgever bij een reclamebureau, bevat een rubriek getiteld ‘De boekenkast‘. Als Reijers in een tijdschrift, krant of op internet een foto van een Bekende Nederlander voor een boekenkast tegenkomt, dan pakt hij zijn loep en probeert hij zoveel mogelijk titels te identificeren. Het resultaat van zijn speurwerk zet hij vervolgens in online, zoals deze greep uit de boekenkast van Bas Heijne:

1 The diarys of Evelyn Waugh (Ah ja, Evelyn Waugh, auteur van het prachtige Brideshead Revisited)
2 Francis Donaldson - Evelyn Waugh
3 Evelyn Waugh - Remote People (Nieuwsgierig makend ‘reisboek’)
4 Byron - A Portrait
5 Rijtje Byron
6 Peter Quennell - Byron, The Years of Fame
7 T.A.J. Burnett - The Rise and Fall of a Regency Dandy. Life and Times of Scrope Berdmore Davies
8 Shelley - Titel onleesbaar
9 Byron’s letters and journals:
Volume I: In my hot Youth 1798-1810
Volume II: Famous in my Time 1810-1812
Volume III: Alas! The love of Women 1813-1814
Volume IV: Wedlock’s the Devil 1814-1815
Volume V: So late into the night 1816-1817
Volume VI: The flesh is frail 1818-1819
Volume VII: Between two Worlds 1820
De delen VIII t/m XII ontbreken.
10 Byron - Poetical Works
11 Byron - A Self Portrait
12 Iris Origo - The Last Attachment: The Story of Byron & Teresa Guiccioli (gokje)
13 Henry James - De moeilijke jaren (mooie titel!)

In totaal identificeerde Reijers bij Heijne bijna vijftig titels. Reijers:

Ik doe het omdat ik er plezier aan beleef om de leessmaak van Bekende Nederlanders te achterhalen. Het wisselt hoeveel tijd ik ermee kwijt ben. Soms staat er een klein stapeltje boeken op de foto, zoals bij Joost Zwagerman, dan ben ik in een halfuurtje klaar. Maar met de kast van Heijne, vorige maand in Vrij Nederland, ben ik wel een dag bezig geweest. Ik ben altijd weer verbaasd hoeveel titels ik nog heb kunnen achterhalen.

Reijers heeft wel eens gesuggereerd dat mensen hem bijstaan, zogenaamde crowdsourcing, maar daar kwam niet veel respons op. Probleem is dat mensen niet heel eenvoudig een titel kunnen toevoegen, zoals bijvoorbeeld kan bij het menukaartenproject van de New York Public Library.

Voorlopig lost Reijers zijn puzzels dus zelf op. ‘Ik blijf dit doen zolang er BN’ers voor boekenkasten worden gefotografeerd.’