Maldiven onrustig, arrestatiebevel tegen ex-leider

De politieke crisis op de Maldiven, een toeristisch eilandenrijk bij Sri Lanka, is gisteren uitgelopen op ernstige gewelddadigheden tussen de oproerpolitie en het leger enerzijds en aanhangers van de afgetreden president Mohamed Nasheed anderzijds. In de hoofdstad Male werd traangas gebruikt om enkele honderden betogers uiteen te drijven en werden demonstranten met wapenstokken geslagen. Volgens ooggetuigen raakten zeker vijftig mensen gewond, sommigen ernstig.

Nasheed, die zelf ook op straat was, is eveneens in elkaar geslagen, volgens zijn zoon. Een prominent lid van zijn partij werd bewusteloos geslagen, zegt de Maldivische Democratische Partij. Volgens de politie werden 49 mensen gearresteerd.

Ook in de tweede stad van het land, Addu, en op andere eilanden in de archipel brak geweld uit. Volgens de politie werden daarbij achttien politiebureaus in brand gestoken, alsook een aantal rechtbanken.

Momenteel is de situatie rustig op straat, maar politiek lopen de spanningen verder op. Volgens Nasheed heeft een rechtbank vanmorgen een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Het is een kwestie van tijd voor hij wordt opgepakt, zei hij vandaag in zijn woning in Male.

De politie bevestigde vanochtend het bevel. Zij zei niet waarom het was uitgevaardigd. Een woordvoerder van de president van Sri Lanka maakte bekend dat Nasheeds vrouw en dochter naar Sri Lanka zijn gevlucht.

Nasheed trad eergisteren af, volgens hem gedwongen. Zijn politieke tegenstanders zouden een coup hebben gepleegd. Volgens een van zijn assistenten stormde het leger zijn kantoor binnen en dwong hem ter plekke zijn aftreden op de staatstelevisie aan te kondigen. Nasheed zegt dat hij onder dwang werd gehouden met een pistool. De nieuwe president, Nasheeds vicepresident Mohamed Hassan, ontkent dit en zegt dat Nasheed vrijwillig is opgestapt.

Nasheed was in 2008 de eerste democratisch gekozen president van de Maldiven. Hij volgde Maumoon Abdul Gayoom op, die tussen 1995 en 2008 aan de macht was en en van wie Nasheed een fel criticus was. In het parlement bleef Gayooms partij echter machtig en vooral bij politie, leger en justitie is veel steun voor de oude machthebbers. Nasheed voerde strijd om de politieke erfenis van zijn voorganger uit te wissen.

De nieuwe regering verklaarde dat degenen achter het geweld verantwoordelijk worden gesteld. Zij sprak van „terroristische daden”. (AP)