Libië vaardigt nieuwe kieswet uit voor eerste parlement sinds Gaddafi

Demonstratie voor vrouwenrechten en meer vrouwen in het Nationaal Congres afgelopen dinsdag. Foto Reuters / Ismail Zitouny

Libië heeft gisteren een nieuwe kieswet uitgevaardigd die beschrijft hoe de Libiërs een nationaal congres van tweehonderd leden zullen kiezen die een nieuwe grondwet moet opstellen. Het is de eerste stap richting de vorming van een nieuwe regering.

In de nieuwe wet staat dat van de tweehonderd leden er ten minste veertig vrouw moeten zijn. Daarmee is het aantal vrouwen ten opzichte van een eerdere versie van de kieswet verdubbeld. Ook is bepaald dat de raad voor 23 juni gekozen moet worden.

Het nationaal congres gaat een jaar lang het land besturen en een nieuwe grondwet schrijven. Onder het bewind van Gadhafi had Libië veertig jaar lang geen werkend parlement.

    • Jules Seegers