KPN slachtoffer van een geslaagde computerhack

De hackers hadden toegang tot servers met klantgegevens van particulieren en bedrijven, zoals adressen en bankrekeningnummers.

rotterdam. KPN is vorige maand slachtoffer geworden van een geslaagde hackaanval. Dat heeft het bedrijf gisteren gemeld. De hacker(s) slaagden erin toegang te krijgen tot servers met klantgegevens van particulieren en bedrijven zoals adressen, telefoonnummers en bankrekeningnummers.

De hack werd op 20 januari ontdekt, aldus een woordvoerder van KPN in gesprek met de NOS. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen „onmiddellijk” maatregelen genomen om de gegevens van klanten „maximaal” te beschermen. Een week later bleken de hackers echter nog steeds toegang tot de servers te hebben. Met behulp van internetbedrijf FoX IT lukte het KPN uiteindelijk een aantal dagen later om het probleem op te lossen.

Het is niet duidelijk van hoeveel klanten de hackers de gegevens hebben kunnen inzien, maar volgens KPN zijn er geen gegevens gestolen. KPN heeft alle „relevante” instanties, waaronder justitie en het Nationaal Cyber Security Centrum, geïnformeerd over de situatie en belooft „alle medewerking” om de hackers op te sporen.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een onderzoek lopen. KPN zegt te onderzoeken hoe de servers in de toekomst „nog beter” tegen digitale aanvallen kunnen worden beschermd. nrc