Koudegolf officieel voorbij, maar morgen vriest het weer

Caption: Thomas Mogendorff, center, passes on a part of the Eleven Cities Tour itinerary in Hindeloopen, northern Netherlands Thursday Feb. 9, 2012. Mogendorff had a ticket for the race and was refusing to give up hope Thursday that it might still go ahead. Organizers of the near-mythical Eleven Cities Tour dealt 16,000 skaters and the nation at large a crushing blow Wednesday when they decided the ice was too thin to hold the grueling 125-mile (200-kilometer) skating marathon for the first time in 15 years. (AP Photo/Peter Dejong) Schaatser Thomas Mogendorff, schaatst bij Hindeloopen - onderdeel van de route van de Elfstedentocht. Mogendorff blijft hopen op de Tocht der Tochten. Foto AP / Peter Dejong

De koudegolf is officieel over. Het kwik bereikte vanmiddag in De Bilt 0,2 graden.

Dat meldt weeronline.nl. Het was voor het eerst sinds vorige week zondag dat het kwik boven het vriespunt lag. Sinds 1991 heeft een winter niet zo veel zogenoemde ijsdagen opgeleverd.

De afgelopen week vroor het drie keer zeer streng. Alleen de winters van 1956, 1942, 1929, 1997 en 1940 telden meer zeer strenge vorstdagen, waarbij het kouder is dan -15 graden. De absolute koploper was de winter van 1956, toen de temperatuur elf dagen lager was dan -15.

Als het tot en met zaterdag overdag was blijven vriezen, had deze winter de langste koudegolf opgeleverd sinds 1963. “Dat record lopen we nu mis”, zegt een woordvoerder van weeronline.nl tegenover persbureau Novum. Van een koudegolf is sprake als het in De Bilt minstens vijf dagen achter elkaar continu vriest.

Morgen en zaterdag vriest het wel weer overdag in De Bilt. Vrijdag zal het er zo’n -3 graden zijn. Schaatsers kunnen de komende dagen hun hart ophalen: de zegsman verwacht de komende twee dagen mooie schaatsdagen.

    • Hans Klis